Kriminelle holder liv i tusenlappen

Nordmenn betaler med bankkort som aldri før, og kort ser ut til å ta over for kontanter. Det er de kriminelle som sørger for å holde liv i tusenlappen, ifølge professor.

EN MILLIARD: Da Norges Bank viste pressen frem i sin hvel for noen år siden, kunne man blant annet se disse pallen av tusenlapper, til sammen verdt én milliard.

Jon-Michael Josefsen
  • NTB
Publisert:

Det var tusenlapper for 21,6 milliarder kroner i omløp i Norge i fjor, skriver Aftenposten.

– Stort sett er tusenlappene hos de kriminelle. Da inkluderer jeg dem som har mange tusen hjemme for å unndra formuesskatt, og dem som betaler arbeid svart, sier Kai A. Olsen, professor i informatikk ved Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen.

Olsen som sammen med seniorrådgiver Kjetil Staalesen i Finansforbundet skrev rapporten «Kontantfritt Norge innen ti år» i 2011, mener både tusenlappene og femhundrelappene burde fjernes for å bekjempe kriminell virksomhet.

– Fordelen med kontanter er at de gir full anonymitet. Den fordelen kan oppleves liten for deg og meg, men stor for de kriminelle, sier Olsen.

Norges Bank vurderer situasjonen fortløpende, men fungerende direktør Therese Riiser Wålen i mediesenteret peker på at tusenlappen fortsatt er nyttig for mange.

– Vår vurdering er at tusenkroneseddelen er en effektiv valør til verdioppbevaring og til betaling av større beløp som for eksempel ved oppgjør av kjøp og salg av biler der en ønsker samtidighet mellom overlevering av gjenstanden og betalingen, sier hun.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oslo Ap vil forby kontant betaling av slike varer

  2. ESB vurderer å fjerne 500-lappen i euro

  3. Her betaler Haraldrørspyleren via iPad

  4. Annonsørinnhold

  5. Reiselivet vil ha et kontantfritt Norge

  6. Norges Bank: Bankene mangler pengeberedskap