Gresk krise trekker dollaren opp og oljen ned

Greske regjeringsmedlemmer snakker åpent om mislighold av statsgjeld.

SKAPER FRYKT: Markedets frykt øker for hver dag som går uten en gresk gjeldsavtale.

Alkis Konstantinidis
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Den greske visesosialministeren Dimitris Stratoulis kan være mannen som har skapt tirsdagens rystelser i valuta- og oljemarkedet.

Tirsdag morgen sa han til greske Mega TV at regjeringen ville prioritetene å betale lønn til offentlige ansatte og pensjoner fremfor å betalte avdraget på gjelden til den internasjonale pengefondet (IMF) på 305 millioner euro som forfaller 5. juni.

Les også

Tidligere gresk gjeldsforhandler: Syriza tar en U-sving eller så går Hellas konkurs

I løpet av dagen har frykten for en gresk statsfinansiell kollaps gjort at euroen har falt betydelig, ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer.

I 15.30-tiden koster en euro 1,0904 dollar, hvilket er 0,7 cent billigere i løpet av dagen.

– Ingen katastrofe

For oss nordmenn har dollaren steget med 6,5 øre og koster drøyt 7,70 kroner.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer har den sterke dollarkursen bidratt til at oljeprisen tirsdag ettermiddag er ned vel to prosent til 64,47 dollar.

Følg markedenes opp- og nedturer her

Også den greske energiministeren Panagiotis Lafazanis ser ut til å ha et avslappet forhold til å Hellas går ut av eurosonen.

– Det vil ikke være noen katastrofe å forlate euroen. Ei heller vil det være en terroristhandling å ikke betale det neste avdraget til IMF, la han til, ifølge di.se.

Betaling forutsetter avtale

At finansminister Yanis Varoufakis sier at Hellas selvfølgelig kommer til å betale avdraget på IMF-gjelden som forfaller 5. juni har ikke klart å dempe uroen. Kanskje fordi, ifølge referatet fra Reuters, gjentar at han er sikker på at Hellas vil ha en avtale med sine kreditorer på plass innen den tid.

Les også

Hellas med nye forsikringer til kreditorene

Men selv om markedet ser ut til å miste troen, tyder lekkasjer til Reuters på at det kan være håp i et hengende snøre for forhandlingene mellom Hellas og kreditorene.

Reuters siterer nemlig en ledende tysk embedsmann på at det ikke er noen grunn til å tro at Hellas ikke betaler IMF-avdraget ved forfall.

Telefonkonferanse torsdag

Nyhetsbyrået siterer også embedsmenn i eurosonen på at visefinansministrene i eurosonen vil diskutere de siste dagenes intense forhandlinger under en telefonkonferanse på torsdag.

Forhandlingene har i realiteten pågått siden slutten av januar med grekerne har så langt ikke klart å få på plass en avtale som kan sikre utbetalingen av de siste drøye syv milliarder euroene i kriselån.

Krav til overskudd

Reuters skriver at partene har hatt fremgang i mange spørsmål, men at avstanden fortsatt er stor på et svært viktig spørsmål.

Les også

Varoufakis i natt: – Et mirakel at Hellas klarte å betale IMF

Kreditorene mener det greske statsbudsjettet må ha et høyere overskudd (før renter og avdrag på gjeld) enn det den greske regjeringen vil gå med på. Kreditorene mener grekerne må gjennomføre en kraftigere økning i momsen, enn det grekerne vil gå med på.

Den greske regjeringen mener på sin side at dersom kravet til overskudd på budsjettet senkes, så vil det stimulere til høyere vekst i økonomien, noe som er en forutsetning for at den greske staten skal klare å innfri sine gjeldsforpliktelser.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hellas håper denne trioen skal løse gjeldsfloken

  2. – Hellas innfrir nytt avdrag

  3. Gresk forhandlingsleder: – Ingen vits å signere en avtale som vil feile

  4. Annonsørinnhold

  5. Tiden er ute - nå har Hellas misligholdt

  6. Hellas' arbeidsminister om pensjonskrav: – Selvmord på et helt folk