Stoltenberg skrev tale til Utøya da bomben smalt

Da bomben gikk av i Oslo fredag, satt statsminister Jens Stoltenberg på kontoret i statsministerboligen og skrev tale til ungdommen på Utøya.

Publisert:

Politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer var den eneste fra staben som var sammen med ham denne ettermiddagen, skriver Dagens Næringsliv som bygger sin sak på samtaler med medarbeidere av statsministeren og statsråder

Både Beyer og Stoltenberg hørte drønnet og forsøkte i løpet av de første sekundene å finne ut av hva det var som skjedde i hovedstaden.

Ifølge avisen gikk en av de første telefonene fra statsministerboligen til partisekretær Raymond Johansens personlige rådgiver, Pål Martin Sand. Han satt i partiets lokaler på Youngstorget med utsikt til Regjeringskvartalet.

SCOTLAND YARD: Koblet inn i saken

TERRORSIKTET: - Ønsket å ramme Brundtland

OFFER: Lot som han var død – overlevde

LES OGSÅ: Kopierte fra Unabomberen

– Svært alvorlig

– Hele regjeringsbygningen og Statsministerens kontor er sprengt. Dette er svært alvorlig, skal Sand ha sagt.

I løpet av få minutter kom statsministerens sikkerhetsvakter til Stoltenbergs kontor. Deretter ble Stoltenberg og hans rådgiver hurtig brakt i trygghet i et spesiallaget sikkerhetsrom som statsministerboligen er utstyrt med.

Fra denne bunkeren ble Norge styrt fredag ettermiddag. Ifølge Beyer var Stoltenberg hele tiden klar på hva han måtte gjøre.

– Statsministeren var veldig opptatt av at han måtte skaffe seg oversikt over situasjonen og opptre rolig. Han viste lederskap og tilstedeværelse og omsorg for dem som var skadd og pårørende til døde, sier Sindre Fossum Beyer.

– Uskadd

Både NTB og NRK ble raskt varslet om at Norges statsminister var uskadd og i sikkerhet. Stoltenberg tok også raskt kontakt med de sentrale statsrådene i regjeringens kriseråd. I de første timene etter bomben kom statsråder og stabsansatte til statsministerboligen.

Både assisterende regjeringsråd Arne Spildo og kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland hadde fått kuttskader, men var etter kort tid i fullt arbeid.

Flere representanter fra politiet og Forsvaret kom også til boligen som ble omgjort til hovedkvarter for regjeringsarbeidet i Norge.

Ved 17-tiden kom det meldinger om at nok et mareritt ventet. Flere AUFere ringte eller sendte melding om skyting på Utøya. En av de vanskeligste oppgavene nå var hva staben rundt Stoltenberg skulle svare på hvem det var som sto bak ugjerningene.

– Statsministeren ville ikke gi inntrykk av at han eller norske politiske myndigheter pekte i noen retning i leting etter ansvarlige. Hans budskap var at terroranslaget, uansett hvem som sto bak, ikke skulle ødelegge eller endre det norske demokratiet eller samfunnet, sier sentrale personer i regjeringsapparatet til DN.

Ville ha Storberget inn

Ifølge avisens opplysninger var det svært viktig for statsministeren å få justisminister Knut Storberget (Ap) raskt på plass.

Stoltenberg ville ha med justisministeren og ikke utenriksministeren eller forsvarsministeren, på den første store pressekonferansen for å vise at dette var en sak justismyndighetene var i gang med, og ikke gi signal om at Norge sto overfor internasjonal terrorisme.

Senere fredag kveld besøkte Stoltenberg Ullevål sykehus og møtte skadde og pårørende. Hans sikkerhet, og hvor store sikkerhetsressurser han ville legge beslag på fra politiet, ble nøye vurdert før han for første gang denne kvelden forlot statsministerboligen.

Publisert: