- Den sosiale uroen vil spre seg

Ledighet, fattigdom og håpløshet vil føre til rasende opprør fremover, spår «Dr. Doom».

SPÅR URO:Professor i økonomi ved Stern School og business, Nouriel Roubini, tror ledighet vil bidra økning i sosiale opprør.

Virginia Mayo
  • E24
Publisert:

Opprørene som har funnet sted i Midtøsten, Storbritannia og Kina vil spre seg til andre land i både utviklede og fremvoksende økonomier.

Det spår Dr. Nouriel Roubini, økonomiprofessor ved Stern School of Business, som også er kjent som «Dr. Doom» etter å ha spådd finanskrisen.

- Raseriet drives av de samme faktorene over alt: Økende ulikhet i samfunnet, fattigdom, arbeidsledighet og håpløshet, sier Roubini, ifølge Globes.

- Til og med verdens middelklasse føler presset fra reduserte inntekter og svekkede muligheter.

Han peker på at kapitalismen som system vil fortsette å befinne seg i en krisetilstand inntil det gjennomføres omfattende reformer av dagens systemer.

Den sosiale uroen som i dag trer frem stadig flere steder er et symptom på det grunnleggende problemet:

Kapitalismen befinner seg i dag i den mest alvorlige krisen siden den store Depresjonen som preget verdensøkonomien på 1930-tallet.

Den har oppstått med bakgrunn i globalisering, finansielle konstruksjoner som har gått amok, og en destruktiv omfordeling av inntekt og formue fra arbeidskraft til kapital, utdyper professoren.

Roubinis svar på problemet er å begynne arbeidet med å rette opp i ubalansene. Dette skal gjøres ved å stimulere økonomien. Målet med stimulansen må være å bidra til produktive investeringer i infrastruktur, opprette mer progressive skatter, og å redusere gjeld.

I tillegg må det finansielle systemet overvåkes tettere, og banker som er «too big to fail» brytes opp i mindre deler, mener Roubini.

- Det innebærer å gå vekk fra den anglosaksiske modellen med laissez-faire- og voodoo-økonomi. Man må også bort fra den europeiske modellen med velferdsstater som er drevet med underskudd. Begge disse modellene har brutt sammen, slår han fast.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Bush har skylden for krisen

  2. Nå spår også «Dr. Doom» oppgang

  3. Dr. Doom varsler «betydelig nedkjøling» i Kina

  4. Annonsørinnhold

  5. Dr. Doom: - Hellas bør konke og forlate EU

  6. «Dr. Doom» advarer mot norsk boligboble