Prisene stiger overraskende tregt

Lavere vekst i flyprisene bidro til lavere inflasjon enn økonomene ventet.

E24
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Prisene fortsetter å stige med dempet fart i Norge:

Fra mai til juni falt den årlige inflasjonen med 0,3 prosentpoeng, til 0,7 prosent, justert for avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE), viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå mandag.

Dermed var inflasjonen betydelig mindre enn økonomene ventet før tallene ble lagt frem:

I snitt ventet ekspertene at kjerneinflasjonen ville tikke inn på 1,0 prosent denne gangen, uendret sammenlignet med årlige inflasjonen som i mai.

Inflasjonen (KPI) landet på 1,3 prosent årlig.

Kan demp renten

Etter juni-fallet øker avstanden ytterligere til Norges Banks mål for inflasjonen på 2,5 prosent.

Prisveksten er også lavere enn det Norges Bank anslo i sine nyeste prognoser i Pengepolitisk Rapport fra juni, der det ble lagt opp til at kjerneinflasjonen ville ligge på 1,1 prosent i juni.

- Dette trekker i retning av forsiktighet i rentehevingsprosessen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til E24.

- PÅ VAKT: - Norges Bank vil være på vakt overfor inflasjonstallene fremover, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets.

Den svake utviklingen må imidlertid videreføres fremover, skal det rokke ved sentralbanksjef Øystein Olsens rentesetting frem mot årsskiftet, legger Haugland til.

- Hvis dette viser seg å være noe mer enn en midlertidig svingning i månedstallene, og vi får flere tall som dette fremover, må Norges Bank sannsynligvis gå saktere frem i hevingene sine.

Nå ligger styringsrenten på 2,25 prosent, etter at sentralbanken økte renten for første gang i år i mai.

Det skal mye til for å hindre at den økes til 2,5 prosent i august, men deretter er det mer usikkert, mener seniorøkonomen.

- Det kan hende at Norges Bank velger å stå over den planlagte rentehevingen i oktober, ettersom denne hevingen er oppgitt som ikke 100 prosent sannsynlig.

- På vakt

Hun tror Norges Bank vil være på vakt for inflasjonstallene fremover.

- Hvis det viser seg at prisveksten holder seg i vesentlig lavere territorium enn de forventer, kan det vise seg at de har tatt litt feil av hvor sterkt prispresset har vært i økonomien, og hvor mye den sterke kronen har slått inn i prisfallet.

Da vil Norges Bank velge å avvente situasjonen, til tross for at aktivitetsutnyttingen tar seg opp, og lønnsveksten er sterk.

Tror på tre rentehopp

Hovedscenarioet er like fullt tre hevinger til i år, slik at styringsrenten når 3,0 prosent før årsskiftet.

- Vi må huske at Norges Bank har veldig lyst til å få opp renten nå, og det er flere ting som tyder på at prisveksten skal ta seg opp fremover.

- Vi tror renten blir satt opp i august, oktober og desember.

Lavere prishopp på ferie

Særlig en svakere utvikling i prisene på fly- og feriereiser preget nedgangen, ved at prisene økte klart mindre fra mai til juni i år, enn i samme periode i fjor.

Prisene på flyreiser økte med 6,1 prosent fra mai til juni i år, mens prisene steg med hele 36,2 prosent på samme tid i fjor.

Feriereiser hadde en prisnedgang på 0,1 prosent fra mai til juni 2011, mot en prisoppgang på 4,3 prosent tilsvarende periode i fjor.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Billigere flyreiser trakk ned norske priser

  2. Økonomer om styringsrenten:- Holdes uendret

  3. Lav inflasjon øker rentepresset

  4. Annonsørinnhold

  5. Nye pristall øker sjansen for rentekutt i juni

  6. - Svakeste utvikling noensinne for desember-prisene på mat