Prisene vokser raskere i Europa

Sterk prisvekst øker presset på Den europeiske sentralbanken.

DYRERE MAT: En kvinne kjøper grønnsaker på et marked. Dyrere mat bidrar til å øke inflasjonen i eurosonen.

ROMAN KOKSAROV
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Presset øker på Europas sentralbanksjef Jean-Claude Trichet:

Nå viser nye anslag fra Eurostat at den årlige prisveksten i de 17 eurolandene økte til 2,6 prosent i mars måned. Det er det høyeste nivået siden oktober 2008.

Dermed har prisveksten tatt seg opp siden februar måned, da den årlige inflasjonen lå på 2,4 prosent.

Det kom overraskende på økonomene, som denne gangen hadde sett for seg at inflasjonen ville bevege seg i motsatt retning - og avta til 2,3 prosent.

I stedet ble resultatet altså at inflasjonen hevet seg enda mer over ESBs inflasjonsmål på i «nær men i underkant av 2 prosent».

Dyrere energi

Stadig høyere energipriser har bidratt til å drive prisene oppover, etter at situasjonen i Libya og opprørene som preger Midtøsten og Nord-Afrika har ført til dyrere olje.

- Brent-oljen ble omsatt for 119 dollar fatet tidlig i mars. Det er det høyeste nivået siden august 2008, og oljeprisen har siden holdt seg nær dette nivået, påpeker Howard Archer, makroøkonom i IHS Global Insight, overfor Reuters.

Torsdag omsettes brent-oljen for 116 dollar per fat, etter en oppgang på 0,8 prosent. Amerikansk lettolje (WTI) handles for 105,2 dollar.

Vil heve renten

VIL HEVE RENTEN: Markedet venter at den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet vil heve renten på neste ukes rentemøte.

FABRICE COFFRINI

Det høye inflasjonsanslaget øker spekulasjonene om at Den europeiske sentralbanken vil sette opp styringsrenten på neste ukes rentemøte.

På forrige møte sådde sentralbanksjef Trichet spiren til disse spekulasjonene, ved å benytte begrepet «sterk årvåkenhet» («strong vigilance»), som tidligere har blitt brukt i forkant av rentehevinger.

Etter å lenge ha hevdet at den høye inflasjonen er et forbigående fenomen, har nå også Trichet gått ut og beskrevet prisveksten som høy.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer de volatile energiprisene og prisen på ubehandlede matvarer, har ligget stabilt på rundt 1 prosent.

Trichet frykter imidlertid at den høye prisveksten, forårsaket av dyrere mat og energi, vil gi såkalte «andrerunde-effekter», der lønninger og andre priser stiger.

I Tyskland - som er Europas største økonomi - er det allerede begynnende tegn til dette: Her er lønnspresset høyt, og ledigheten på det laveste nivået på tyve år.

Les også: Portugal varsler større underskudd

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Høyeste inflasjon på to år i eurosonen

  2. EUROPA: Rekordhøye innkjøpspriser gir inflasjonsfrykt

  3. Kraftig prispress i eurolandene

  4. Annonsørinnhold

  5. Prisene i Europa stiger raskere enn ventet

  6. Ingen renteendring i eurosonen