- Skotsk turisme vinner uansett

Markedføringseksperter mener Skottland kan tjene masse på dagens avstemning.

BLÅSER OPP TIL JA: Det er en jevn kamp mellom ja- og nei-sidene i den skotske uavhengighetskampen.
Publisert: Publisert:

De siste månedene har hele verdens øyne vært rettet mot Skottland og torsdagens avstemning om landet skal gå ut av den britiske unionen. Økonomer over hele verden har spekulert i hvilke konsekvenser dette vil få for landet som de siste årene har slitt med stor ledighet og fattigdom i enkelte områder.

Denne oppmerksomheten mener ekspertene kan bli en gullgruve for skotsk næringsliv i fremtiden uansett.

JA! Det er ingen tvil om hvilken siden denne damen støtter.

- Uansett om landet blir uavhengig eller ikke, er dette fantastisk publisitet, og skotsk næringsliv bør gjøre alt de kan for å utnytte dette så godt som mulig, sier direktør Simon Bolton i et av Storbritannias største reklame selskaper Brand Union til Bloomberg.

Håper turistene kommer strømmende

Bolton og flere andre markedsføringseksperter tror det uansett vil bli én vinner etter dagens avstemning, og det er merkevaren Skottland. De tror spesielt turistnæringen vil merke publisiteten, men også annen næringsvirksomhet vil kunne merke publisiteten.

- Når avstemningen er over, vil medieoppmerksomheten bli borte, men jeg tror folk er mer klar over at Skottland finnes nå og hva de har å tilby, og det vil føre til at flere kommer på besøk, sier daglig leder Russell Imrie ved Queensferry Hotels i Edinburgh til Bloomberg.

STEMMER: Edinburgh er en av Europas mest tradisjonsrike byer. Hvert år strømmer flere tusen turister til byen for å blant annet å se hvor storfilmen Harry Potter ble spilt inn.

Selv håper han avstemningen ender med ett nei. Samtidig ønsker han å kapitalisere på all publisiteten rundt landet den siste tiden. Det er han ikke alene om.

Også flere skoler melder at de håper publisisten vil vekke interessen til skotske universiteter. I løpet av de siste fem årene har antallet internasjonale studenter ved Edinburgh University mer enn doblet seg til 3.000.

For tidlig

Til tross for denne iveren melder både SAS og Norwegian at de foreløpig ikke har merket noe til økt interesse for Skottland-turer blant nordmenn.

- Vi flyr til Aberdeen som i hovedsak er en oljeby og ikke en turistby, så vi venter ikke at flytrafikken vil øke noe særlig. Jeg tror også det er litt for tidlig til å se noen endring ennå uansett, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

Les også

- Flere oljeprosjekter vil bli satt på vent

Heller ikke Norwegian har opplevd noe Skottland-boom til tross for at de flyr til turistbyen Edinburgh.

- Rutene leverer jevnt og godt som før, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion i Norwegian i en epost til E24.

Jevnt

Klokken 22 torsdag stenges valgurnene i Skottland og stemmene telles. Det er ventet at svaret vil være klart en gang i løpet av natten.

Ved sist måling ledet nei-siden med 6 prosentpoeng på ja-siden med 53 prosent.

Les også

London lover skottene mer makt

En ting er imidlertid sikkert, og det er at det vil bli en jevn avstemning. På en lignende undersøkelse kvelden før folkeavstemningen sa 49 prosent ja til uavhengighet, mens 51 prosent fortsatt ville være en del av Storbritannia. Skottland har vært en del av Storbritannia i 307 år.

Det er fortsatt mye usikkerhet rundt hvilken effekt et eventuelt ja vil få for skotsk økonomi.

Les også:

Slik tror ja- og nei-siden et uavhengig Skottland blirGallup: 53 prosent av skottene sier nei til uavhengighetVelgere strømmer til urnene i SkottlandDette skal skottene stemme overLondon lover skottene mer makt- Flere oljeprosjekter vil bli satt på vent

Publisert: