Berlusconis aksjer stupte i verdi

Sammen med markedet falt media-aksjene hans som en sten. Men EU-hjelp kan være redningen for Italia.

Stringer/belgium
  • NTB
Publisert:

Aksjekursene raser, og rentene på statsgjelden går gjennom taket i Italia. Fagfolk fra EU og den europeiske sentralbanken ECB skal nå forsøke å hjelpe italienerne ut av krisen.

Hovedindeksen på børsen i Milano falt onsdag med 3,78 prosent etter at statsminister Silvio Berlusconi varslet at han går av. Renten på italienske statslån med ti års løpetid økte til over 7 prosent.

En av de store taperne på børsen var Berlusconis medieimperium Mediaset, som ble rammet av et fall i aksjekursen på nesten 12 prosent. Også bankene led store tap.

Berlusconi bekreftet onsdag at han ikke stiller som kandidat ved nyvalget som ventes holdt i februar neste år. Han etterlater seg et land i dyp krise, og faren for et økonomisk sammenbrudd i Italia har utløst katastrofealarm i Brussel.

Utsendinger fra EU og ECB kom onsdag til Roma for å holde møter med italienske politikere og tjenestemenn. Samtalene skjer i henhold til en avtale om kontroll med Italias økonomi som Berlusconi godtok på G20-toppmøtet i Frankrike i forrige uke.

De andre lederne for G20, en gruppe som samler EU og 19 store industriland, fikk Berlusconi til å love reformer i de italienske pensjonsordningene og til å framskynde salget av statlig eiendom. Men reformarbeidet er blitt stående i stampe.

Dette har skapt sterk frustrasjon i Tyskland og andre EU-land. Frustrasjonen har utviklet seg til frykt etter at Hellas har havnet på randen av konkurs, og Italia – som har EUs fjerde største økonomi – også fikk akutte økonomiske problemer.

Analytikere sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at Italia nærmer seg samme situasjon som Hellas, Irland og Portugal, som har måttet be om krisehjelp for å løse problemene. Men fordi den italienske økonomien er så stor, kan det rett og slett bli for dyrt å redde den.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Berlusconi avviste IMF-hjelp

  2. - Må ha ny regjering innen en uke

  3. Sinte italienere krever at Berlusconi går

  4. Annonsørinnhold

  5. Berlusconi lover reformer innen en måned

  6. Tror Silvio Berlusconikan bli sittende