– Oljeselskaper må velge mellom Kypros og Tyrkia

Tyrkia advarer utenlandske selskaper mot å delta i olje- og gassutvinning utenfor Kypros.

LIGG UNNA: Det tyrkiske utenriksdepartementet vil ikke samarbeide med selskaper som deltar i olje- og gassutvinning utenfor Kypros.
Publisert: Publisert:

– Selskaper som vil samarbeide med den gresk-kypriotiske regjeringen, vil bli ekskludert fra nye energiprosjekter i Tyrkia i framtiden, heter det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

Tidligere i uka godkjente Kypros lisenser for prøveboring i olje- og gassfelter utenfor øya.

Ifølge kypriotiske myndigheter har man innledet forhandlinger om et samarbeid med italienske ENI, sørkoreanske Kogas, franske Total og russisk Novatek.

Tyrkias utenriksminister har bedt selskapene bruke «sunn fornuft» og holde seg unna omstridt farvann.

LES OGSÅ: Kypros venter forhandlinger om kriselån neste uke

Funn av olje og gass har skapt håp om nye inntekter til Kypros' kriserammede økonomi, men samtidig ligger feltene i et omstridt område.

Konflikten mellom Kypros og Tyrkia kan også få ringvirkninger for land som Israel, Libanon og Egypt, som kan bli tvunget til å ta side i konflikten.

Kypros har siden 1974 vært splittet i en gresk-kypriotisk og tyrkisk-kypriotisk del etter at tyrkiske regjeringsstyrker rykket inn i den nordlige delen av øya.

LES OGSÅ: – Kypros kan tre ut av eurosonen

Den tyrkisk-kypriotiske delen er ikke anerkjent av verdenssamfunnet, og det jobbes fortsatt med å samle øya. I 2004 stemte øyas befolkning over en gjenforeningsplan utarbeidet av FNs daværende generalsekretær Kofi Annan, men den ble nedstemt.

Avstemningen endte med et klart ja i den tyrkisk-kypriotiske delen og et enda klarere nei i den gresk-kypriotiske.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no