Oljekjempene

Esso legger ned ett av Norges to oljeraffinerier – 200 mister jobben

Esso Norge bekrefter omleggingen fra raffineri til terminal på Slagentangen. Overtallige ansatte skal få tilbud om sluttavtaler.

REDUSERT BEHOV: Flere av dagens ansatte på Slagentangen må belage seg på å finne noe annet å gjøre når omleggingen av driften er fullført av Esso.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Maiken Svendsen
Publisert:

I starten av april kom beskjeden om at Esso Norge vurderer å legge ned dagens drift på Slagentangen i Vestfold, der ett av Norges to oljeraffinerier ligger.

Nå har styret bestemt seg for å gjøre det og legge om driften til en drivstoffterminal.

– Til tross for betydelig innsats fra våre ansatte og en rekke kostnadsbesparende tiltak, viser en omfattende gjennomgang av anleggets langsiktige økonomiske levedyktighet at Slagen-raffineriet ikke møter fremtidens forventning til lønnsomhet, skriver selskapet i en presseuttalelse tirsdag.

En del av begrunnelsen er «et stadig mer utfordrende marked karakterisert av fallende etterspørsel, overkapasitet og sterk konkurranse».

Les pressemeldingen fra ExxonMobil

Kutter 200 stillinger

Omleggingen vil innebære en nedbemanning.

– Vi regner med at dette vil påvirke omtrent 200 personer. Mange vil bli borte i år. Det er en merkedag for oss som er veldig vemodig, sier informasjonsansvarlig Anne Fougner.

Hun understreker at beslutningen er tatt etter at de har hatt «nødvendige samtaler med myndigheter, tillitsvalgte og ansatte». Samtidig understreker Fougner at den nye terminalvirksomheten vil gi 30 nye stillinger.  

Det er totalt 280 ansatte tilknyttet raffineriet. Dette er 230 ansatte fra Esso Norge og 50 ansatte fra andre selskaper.

«Selskapet vil tilby støtte til ansatte som blir overtallige, inkludert sluttavtaler og hjelp til jobbsøking og karriererådgiving», heter det i tirsdagens pressemelding.

– Alle vil bli værende i jobbene sine ut september. Så vil det skje en gradvis endring, sier Fougner.

Les også

Vurderer å legge ned ett av Norges to oljeraffinerier

Runder av i juni

Frem mot sommeren vil Esso gradvis bygge ned raffineriet.

– Vi vil ikke raffinere råolje på Slagen etter vi har kjørt ned anlegget i juni, sier Fougner.

Så vil de fortsette omleggingsprosessen, men akkurat hvor lang tid det tar før den er ferdig kan ikke Fougner si.

Anlegget vil fremover importere produkter, fremfor å raffinere dem, på den måten vil ikke kundene merke endring i tilbudet fra Esso Norge, mener hun.

– En omlegging av driften til en drivstoffterminal vil sikre fortsatt levering av drivstoff og biokomponenter til våre kunder, gjennom import direkte til terminal eller til Slagen, for videre distribusjon gjennom eksisterende infrastruktur.

Les også

Tilsynssjefen bekymret for gassanlegg på land

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. ExxonMobil Norge
 3. Esso Norge
 4. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Vurderer å legge ned ett av Norges to oljeraffinerier

 2. Blodrødt for Esso Norge

 3. Equinor selger raffineri i Danmark

 4. Paretos oljeanalytiker tror sommeren kan bli «ekstrem»

 5. Etablerer eget selskap for transport og lagring av CO₂