Helsedepartementet: Forkorter intervallet mellom dose en og to

Tiden mellom vaksinedosene forkortes fra 12 til 9 uker.

  • Yasmin Sfrintzeris
Publisert: Publisert:

Regjeringen har besluttet å forkorte intervallet mellom første og andre dose av koronavaksinene fra tolv til ni uker etter råd fra Folkehelseinstituttet. Det opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

I slutten av april kom regjeringen med en beskjed om at intervallet mellom første og andre dose av mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna økes til inntil tolv uker for alle under 65 år, som ikke er i risikogruppe.

Bakgrunnen var blant annet at dette ville føre til at flere fikk tilbud om første dose tidligere, sammenholdt med ny kunnskap om at vaksinene har god effekt selv etter en dose.

– Vi har svært god tilgang til vaksiner fremover. Vaksineringen går nå så fort at vi allerede kan forkorte intervallet. Med dagens antatte leveranser mener FHI at vi kan oppnå den ønskede effekten, å tilby første dose så raskt som mulig, ved å sette intervallet til 9 uker i stedet for 12 uker. Denne justeringen kan bli endret hvis det blir endringer i vaksineleveransene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

For de over 65 år og dem med underliggende sykdommer anbefales fortsatt seks ukers intervall.

– Endring i doseintervall fra 12 til 9 uker innføres umiddelbart. Vi ber derfor kommunene om å endre timer for dem som har fått første dose med tilbakevirkende kraft fra uke 20 så langt det er praktisk mulig, sier Høie.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Koronaviruset

Flere artikler

  1. Regjeringen forlenger intervallet mellom første og andre vaksinedose

  2. Johnson & Johnson-vaksinen tilbys frivillig fra neste uke

  3. Dårlig vaksine-nytt for Norge: Pfizer leverer færre doser i juli enn FHI regnet med

  4. Erna Solberg: Unge skal tilbys vaksine tidligere

  5. Coronapasset kan brukes på store arrangementer og kystcruise