Bergen Engines-dramaet

De to kollegaene har jobbet hos Bergen Engines i 14 år. Nå frykter de for arbeidsplassene.

Slawek Cedro og Darius Rejman frykter at jobbene på Hordvikneset kan ryke, nå som salget til russiskkontrollerte TMH stanses. Bergen Engines-ledelsen ber regjeringen komme på banen.

Slawek Cedro (fra v.) og Darius Rejman.

Jannica Luoto
 • Karoline Risnes (Bergens Tidende)
 • Gerhard Flaaten (Bergens Tidende)
Publisert: Publisert:

Darius Rejman og Slawek Cedro fulgte nøye med da justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) slapp nyheten tirsdag formiddag:

Salget av bedriften med 900 ansatte til russiskontrollerte Transmashholding skulle stanses av hensyn til rikets sikkerhet.

De to kollegaene, som har jobbet som industrimekanikere ved Bergen Engines i 14 år, er bekymret for hva som vil skje med arbeidsplassen etter at salget av fabrikken ble stanset av regjeringen.

– Dette er veldig dumt. Vi er bekymret for jobbene våre, sier Rejman.

Hva som vil skje fremover er han usikker på. Industrimekanikeren håper andre kjøpere vil melde seg, og sikre at driften fortsetter og arbeidsplasser ikke går tapt.

– Spiller russisk rulett

Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Olav Olsen

Etter at justisministeren hadde redegjort for beslutningen om å stanse salget i Stortinget tirsdag, slapp opposisjonen til.

– Regjeringen spiller russisk rulett med 750 ansatte, og vår alles sikkerhet er lagt i potten, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Dette er en viktig bedrift å bevare i Bergen og Norge. Det er et politisk ansvar å bidra til at en langsiktig eier kommer på plass, enten den er privat eller statlig, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Også Roar Abrahamsen i Fellesforbundets avdeling fem i Bergen krever at Stortinget nå tar ansvar for arbeidsplassene på Hordvikneset.

Hadde håpet på et salg til Transmashholding

Administrerende direktør ved Bergen Engines AS, Jon Erik Røv.

Tor Høvik (arkiv)

– Det har vært en spesiell dag, sier administrerende direktør ved Bergen Engines AS, Jon Erik Røv.

En stund før justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) gikk på talerstolen i Stortinget tirsdag morgen, fikk han beskjeden fra konsernledelsen i Rolls-Royce om at salget var stanset.

– Vi i ledelsen tar dette til etterretning og forholder oss til det. Så må vi ha en liten pust i bakken sammen med Rolls-Royce for å finne veien videre, sier Røv.

De ansatte er informert og kalles inn til allmøte onsdag.

– Dette skaper en del skuffelse og bekymring blant våre ansatte, det er det ingen tvil om, sier han.

Bruker sikkerhetsventil

Fredag skal Kongen i statsråd bruke «sikkerhetsventilen» i sikkerhetsloven til å stanse salget. Det var ikke dette Røv hadde ønsket.

– Dette er det til syvende og sist regjeringen som avgjør, men det er klart at vi sammen med Rolls-Royce har sett på dette som en stor mulighet for selskapet, sier Røv.

TMH har kommet med klare signaler om at de ønsket å satse på selskapet, både de ansatte, området, teknologien og det grønne skiftet.

Sammen med Rolls-Royce mente Bergen Engines at de hadde funnet den beste kjøperen, sier Røv.

– Vi har informert myndighetene i brevet fra desember om hva som var planene, og vi har gjennom hele prosessen samarbeidet med ulike myndigheter for å avklare fakta.

Røv foran den største motoren de lager ved fabrikken i Bergen.

Tor Høvik (arkiv)

Ber regjeringen om hjelp

Nå som regjeringen har satt ned foten, vil Bergen Engines og eieren Rolls-Royce søke assistanse fra den norske regjeringen til å finne en ny vei fremover for bedriften.

– Rolls-Royce har en kontrakt inn mot en kjøper i TMH, så de har et arbeid å gjøre der først. Men så må vi finne en løsning for Bergen Engines.

– Hvilken hjelp ser dere for dere fra regjeringen?

– Vi forventer ikke at de skal finne en ny eier til oss, men vi trenger litt drahjelp, sier Røv, uten at han vil gå i detaljer om hvilken hjelp han ønsker.

– Nå må vi se fremover og finne en rask og god løsning, og en eier som vil investere i virksomheten vår.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bergen Engines-dramaet
 2. Bergen Engines
 3. Rolls-Royce
 4. Monica Mæland
 5. Rødt

Flere artikler

 1. Historisk vedtak: Nå er Bergen Engines-salget offisielt stanset

 2. Bergen Engines-ansatte frykter masseoppsigelser etter regjeringens nei til oppkjøp

 3. Her er spørsmålene Stortinget vil ha svar på om Bergen Engines-salget

 4. Norske myndigheter vurderer å stanse russisk oppkjøp av Bergen Engines

 5. NITO foreslår at Kongsberg Gruppen går inn på eiersiden i Bergen Engines