Overblikk

Olsens siste tale, lønnsvekst-tall og Ukraina-konflikten fortsetter

 • Malene Emilie Rustad
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Denne uken har blant annet vært preget av lønnsvekst-tall, ekstreme hyttepriser og uroligheter i Ukraina. Denne uken leverte også Norsk Flygerforbund søksmål mot SAS for å kreve gjenansettelsesplikten for over 500 oppsagte piloter.

Vi har også sett litt nærmere på Kiwi som har kastet seg inn i mensen-politikk, og Storebrand som har en kampanje gående om å «ikke la fossiler styre», samtidig som de investerer i fossil energi.

Her er ukens viktigste nyheter:

Putin påvirker børsene

Det har vært nok en uke med uroligheter knyttet til situasjonen i Ukraina.

De siste dagene har ordkrigen mellom USA, Nato og Russland tilspisset seg ytterligere.

Tidligere torsdag uttalte USAs president Joe Biden at et russisk angrep mot Ukraina kan «skje i løpet av de neste dagene».

Utenriksminister Antony Blinken går også hardt ut og advarer mot at et russisk angrep mot Ukraina kan komme i løpet av de neste dagene.

Blinken tror russerne blant kan bruke påstander om angrep med kjemiske våpen som påskudd for en invasjon.

Dette påvirker igjen børsene. Wall Street falt blant annet på torsdag med to prosent etter Ukraina-bråk.

– Det er klassisk risikoaversjon i markedet. Investorer blir usikre, de vet ikke hvordan dette slår ut og søker til tryggere havner og ut av aksjer, sier Nordea-strateg Joachim Bernhardsen.

Sentralbanksjef Olsens siste tale

Torsdagens årstale var Olsens tolvte og siste, før han overlater jobben som sentralbanksjef midlertidig til Ida Wolden Bache. I desember tar Jens Stoltenberg over.

Noe av det som preget Olsens årstale var bekymringen for at inflasjonen internasjonalt skal holde seg høy.

Det har i det siste vært høy inflasjon – det vil si prisvekst – mange steder.

Blant årsakene er forsinkelser i leverandørkjeder, dyrere råvarer og frakt, og økende lønnsvekst, inkludert i USA.

Norges Bank har vært tidlig ute blant sentralbankene med sine to rentehevinger i det siste, men hvis den høye inflasjonen vedvarer, er andre sentralbanker ventet å følge etter.

Blant annet har USAs sentralbank gitt gjentatte signaler om at det er rentehevinger på trappene fra mars og fremover.

Lønnsvinnere og tapere

Prisveksten i 2022 anslås til 2,6 prosent i den foreløpige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU), som danner grunnlaget for lønnsoppgjørene.

– Usikkerheten for 2022 er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen og energiprisene, men også til i hvilken grad flaskehalsene i produksjonen av varer og tjenester som gjorde seg gjeldende internasjonalt i 2021 også vil prege 2022, sier SSB-sjef Geir Axelsen, som leder utvalget.

I rapporten kommer utvalget med nøkkeltall og analysemateriale for at partene skal ha samme tallgrunnlag å forholde seg til i forhandlingene.

Et av de mest sentrale tallene er utvalgets anslag for prisveksten (inflasjonen) for i år, som brukes til å beregne reallønnsveksten.

Varehandel og finans ble lønnsvinnere i fjor, mens ansatte i offentlig sektor var blant lønnstaperne, ifølge ferske beregninger.

Godt og blandet

 • Hyttemarkedet har tatt helt av. Hytteprisene steg 7,3 prosent i 2021. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2,68 millioner kroner. Les mer her.
 • Høyre vil ta et oppgjør med klessløseri og grønnvasking i tekstilbransjen. – Mange næringer er i gang med en stor omstilling, men kles- og tekstilbransjen henger etter, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H) til E24.
 • Nordmenns kjøp av dagligvarer falt med 743 millioner kroner sammenlignet med det store pandemiåret 2020. Norgesgruppen tapte markedsandeler for første gang på over 15 år.
 • Norge med klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil gå i bresjen for en global plastavtale. WWF Verden Naturfond mener det er ironisk at vi ikke er bedre på hjemmebane. Kun 28 prosent av plastemballasjen fra husholdninger blir materialgjenvunnet.

Helgetips

I helgen har vi et spekter av spennende reportasjer, blant annet fra «Norges Monaco», Bø i Nordland, Vestres splitter nye møbelfabrikk ved svenskegrensen, og intervjuer med både tidligere helseminister Bent Høie og den nye konkurransesjefen Tina Søreide.

Et helgetips fra meg: E24 er nå ute med ny matsatsing! Anders Husa og Kaitlin Orr er noen av Skandinavias største mat-influensere, og vil fra nå av komme med sine beste anbefalinger hver uke. Jeg håper du er sulten.

Håper du får en strålende helg!

Har du noen tilbakemeldinger eller savner du noe i Overblikk? Send noen linjer til mer@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Norges Bank
 3. Espen Barth Eide
 4. Lønnsoppgjør
 5. Norgesgruppen

Flere artikler

 1. Rentehopp, sentralbankdrama og karbonfangst

 2. Rentedrama, Dubai-avsløringer og Equinor-rekord

 3. Rentefrykt, oljeprisoppgang og maktkamp i lakseoppdrett

 4. Overblikk: Kranene åpner, Stoltenberg er ikke inhabil og prisene stiger

 5. Ser betydelig lavere inflasjon som grunnlag for lønnsoppgjøret