Finansministeren om corona-regningen i E24-podden: – Vi er oppe i 250 milliarder

En knapp måned før han legger frem statsbudsjettet kommer Jan Tore Sanner til E24-podden for å snakke om det, coronakrisen, Norges behov for omstilling og hvordan man kunne unngått Tangen-saken.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) på opptak til E24-podden med programleder Marius Lorentzen (t.h.)
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi har brukt mye penger, om lag 160 milliarder. I tillegg kommer tapte skatteinntekter, og økte utgifter til ledighetstrygd og permitteringer. Da er vi oppe i 250 milliarder, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i et intervju med E24-podden torsdag.

– Jeg mener det har vært en riktig investering, for jeg er helt sikker på at uten den viljen til å bruke det som er nødvendig ville krisen blitt dypere, konkursene flere og ledigheten høyere, fortsetter han.

Egentlig planla regjeringen i fjor høst med å redusere den justerte oljepengebruken med snaue to milliarder til 243,6 milliarder kroner i 2020.

Slik gikk det ikke. Coronapandemien kom og krisemilliardene ble pøst ut.

De 250 milliardene Sanner snakker om kommer på toppen av de 243,6 milliardene man planla å bruke i utgangspunktet.

I revidert budsjett i mai anslo regjeringen at «regningen» for coronatiltakene i år ville ende på 241 milliarder. Dermed tror finansministeren fortsatt at vi ligger omtrent i samme område.

– Betyr dette at vi nærmer oss 500 milliarder kroner i oljepengebruk i år?

– Nå er vel pengebruken ikke så høy og det er flere ordninger som er blitt brukt like mye som vi la opp til, sier Sanner og fortsetter:

– Det er også viktig å justere tiltakene og trekke dem tilbake når tiden er moden for det. For vi kan ikke venne oss til å bruke så mye penger som nå. Da har vi ikke nok muskler til å håndtere neste krise.

Han ønsker heller ikke at offentlig sektor skal fortrenge privat sektor fremover, og at vi må gi rom for at nye bedrifter vokser frem.

Les også

Opphentingen i økonomien bremset i juli

Varsler et strammere budsjett

Selv om finansministeren erkjenner at han har hatt en «travel og krevende» periode i år, så peker han på at det er det mange i både helsevesenet, næringslivet og politikken som også har hatt.

Da han startet i jobben i januar visste hverken han eller de fleste hvordan året skulle bli:

– Jeg tror det første innlegget jeg skrev som finansminister, det må ha vært i begynnelsen av februar, handlet om at nå er det alvor: Det blir trangere i budsjettene og det må prioriteres, sier Sanner og fortsetter:

– Så gikk det noen uker og så går jeg vel inn i historien som den finansministeren som har brukt mest penger på kortest tid.

Han mener at regjeringen og Stortinget har stilt opp, og har vært villig til å bruke det som har vært nødvendig for å komme gjennom krisen.

Egentlig planla man for et statsbudsjett som skulle virke litt dempende på norsk økonomi i år, med en såkalt budsjettimpuls på −0,2. I revidert budsjett ble dette tallet korrigert til 5,1 – man ga altså kraftig gass.

– Blir neste års budsjett strammere?

– Det blir nok strammere enn 2020 under ett. Samtidig har vi levert mange pakker gjennom våren, nesten en krisepakke i uken, så vi har ligget langt over handlingsregelen på tre prosent. Men vi lå under når det var gode tider i norsk økonomi (...) og vi må gradvis tilbake til treprosentbanen (handlingsregelen, journ.anm.)

– Klarer du å få oljepengebruken ned neste år?

– Du får se 7. oktober, men det er lov å prøve seg, sier Sanner med et smil.

– Budsjettet vi skal legge frem kommer til å handle om arbeidsplasser – både om å skape nye og trygge eksiterende bedrifter. Det er noe av det viktigste vi gjør, fortsetter han.

Les også

Forlenger støtte til å få folk tilbake i jobb: – Usikkerheten gjør at mange holder tilbake

Les også

Sanner vil ikke love momsfritak for elbiler etter 2021

Mindre fall i norsk økonomi enn fryktet

Når vi spør om det er noe folk bør tenke spesielt over nå fremover, så trekker han frem håndvask og smittevern, og fortsetter:

– Det kommer til å ta tid før vi har tatt igjen veksten vi tapte. Vi har vent til at vi har god vekst, at kaken bakes stadig større go at vi har mer å fordele. Nå har vi tapt verdifull verdiskapning og det vil ta tid før vi henter oss inn.

Han sier det er viktig at pengebruken nå vris over fra å kompensere, til å bruke penger på å sikre aktivitet og omstilling.

– Så den generelle pengebruken skal ned, mens man vil fokusere på de bransjene som sliter veldig?

– Allerede i høst legger vi om i den retningen. Noen tiltak vil trappes helt ned, og det kommer nye tiltak. Nå jobber vi for eksempel med konkrete tiltak for reiselivsnæringen.

Slik oppsummerer han situasjonen i norsk økonomi nå:

– Fallet i BNP (størrelsen på norsk fastlandsøkonomi, journ.anm.) blir mindre enn det vi fryktet i mai og juni. Antall permitterte gikk i juni og juli ned med 100.000. I august ytterligere 20.000, så mange har kommet tilbake i jobb, sier Sanner og fortsetter:

– Men det er fortsatt stor usikkerhet. Får vi en oppblomstring i smitten, regionalt eller nasjonalt, kan det bli et nytt tilbakefall, sier Sanner og legger til at utviklingen i EU og USA også kan påvirke oss, sier finansministeren og sluttfører resonnementet:

– Jeg er også optimistisk fordi jeg ser lyspunkter i økonomien og fordi vi i Norge har en god evne til omstilling. Vi så det senest etter oljeprisfallet i 2015 og 2016. Vi mistet 90.000 jobber, men etter et par år hadde vi fått mer enn 90.000 nye jobber i privat sektor.

Les også

Arbeidsledigheten faller for femte uke på rad

Følger smittetall og oljepris

Å lage budsjetter og krisepakker har vist seg å være svært krevende i år – situasjonen og økonomien endrer seg hele tiden i takt med pandemiens utvikling, reiserestriksjoner og andre faktorer.

– Vi tar beslutninger under ekstrem usikkerhet. Det eneste som er sikkert er at vi vil gjøre feil, men det er også viktig å ta beslutninger og gjennomføre. Noe av det vi bestemte oss for tidlig i departementet under krisen var at vi måtte være tydelige og skape massive pakker som skulle skape trygghet i situasjonen, sier Sanner.

Finansministeren forteller hva han selv følger spesielt nøye med på når han skal danne seg et bilde av hvor utviklingen går:

– Jeg ser mye på smittetallene. Det viktigste tiltaket for økonomien og arbeidsplassene er å stoppe smitten. Vi må ikke glemme at de landene som har klart å få kontroll på smitten er de som har fått den raskeste gjeninnhentingen, sier Sanner.

– Jeg følger også med på oljeprisen. For et land som Norge er den veldig viktig, fortsetter han.

– Det er ofte en diskusjon om tiltakene rammer noen bransjer eller grupper for hardt, men dere mener at det har vært verdt det fordi Norge som helhet kommer bedre ut av det økonomisk?

– Ja, fordi hvis vi får kontroll på smitten kan vi også åpne mer opp. Samtidig så er det helt åpenbart at mange har blitt veldig hardt rammet, sier Sanner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24-podden
 2. Jan Tore Sanner
 3. Coronaviruset
 4. Norges Bank
 5. Nicolai Tangen
 6. Oljepenger
 7. Handlingsregelen

Flere artikler

 1. E24-podden: Finansministeren om pengebruken, arbeidsledighet og faren for en ny mutant

 2. Legger frem revidert budsjett tirsdag: – God tro på at vi skal få fart på Norge

 3. – Det verste kan være bak oss, men krisen er ikke over

 4. Kutter oljepengebruken etter krisen: Vil bruke 322,4 milliarder i 2022

 5. Krevende å kutte bruken av oljepenger: – Det er der slaget vil stå