Arbeidsledigheten faller for femte uke på rad

Arbeidsledigheten fortsetter nedover i raskt tempo, men er likevel dobbelt så høy som i fjor høst.

FORTSATT HØY LEDIGHET: Til tross for at arbeidsledigheten har kommet mye ned siden coronatoppen i vår, er den fortsatt betydelig høyere enn før krisen.
Publisert:

Antallet helt arbeidsledige faller med 4.800 personer til 112.000 den siste uken, ifølge nye tall fra Nav. Det tilsvarer 4,0 prosent av arbeidsstyrken.

Det er den femte uken på rad med nedgang i arbeidsledigheten. Likevel er antallet fortsatt rundt dobbelt så høyt som på samme tid i fjor.

– Den positive utviklingen fortsetter. Stadig flere permitterte er tilbake i jobb, og den siste uken gikk ledigheten ned både blant helt ledige og delvis ledige, sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Uken før falt antallet helt ledige med 5.500 til 116.800, tilsvarende 4,1 prosent av arbeidsstyrken.

Les på E24+

Les også: (+) Én ting bekymrer Jan Tore Sanner mer enn noe annet

Da samfunnet stengte ned i mars, steg arbeidsledigheten bratt til en topp på over ti prosent i begynnelsen av april. Inkludert delvis ledige og folk på tiltak registrerte Nav på det meste 433.000 ledige, tilsvarende drøye 15 prosent av arbeidsstyrken.

Totalt er det nå registrert 208.100 arbeidsledige eller 7,4 prosent, hvis man inkluderer delvis ledige og folk på tiltak.

Antallet permitterte har falt med 4.200 den siste uken, og til sammen er 2,9 prosent av arbeidsstyrken nå permittert.

Raskere fall en Norges Bank har ventet

Den registrerte ledigheten fra Nav er en av de viktigste pekepinnene for hvordan det går i norsk økonomi, og følges tett av Norges Bank.

Nordea Markets påpeker at fallet til 4,0 prosent er det samme nivået som sentralbanken venter ved utgangen av september.

– På marginen vil raskere ledighetsfall støtte en høyere rentebane, skriver meglerhuset i en kommentar.

Rentebanen er betegnelsen på Norges Banks prognose for styringsrenten fremover.

Kombinert med dagens norske BNP-tall, mener Nordea tallene bekrefter at gjeninnhentingen i norsk økonomi er godt i rute.

Det ligger likevel an til rekordlav nullrente en god stund fremover. I den siste rentebanen fra juni, lå det ikke inne noe renteheving før mot slutten av 2022.

Her ser du meldingen fra Nav
Les også

Les også: Arbeidsledigheten mer enn halvert siden coronatoppen

Publisert: