Olsen holder renten rekordlav

For åttende gang på rad holder Norges Bank styringsrenten uendret på rekordlave 0,5 prosent. Og nå begynner banken å offentliggjøre referater.

KUNNGJØR RENTEN: Torsdag kunngjør sentralbanksjef Øystein Olsen renten, etter å ha holdt den på rekordlavt nivå siden mars i fjor. Analytikerne vil blant annet tråle dagens pengepolitiske rapport etter kommentarer om svakere vekst i boligmarkedet.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Siden mars i fjor har renten stått i ro på 0,5 prosent.

Dette er det åttende rentemøtet på rad hvor banken holder styringsrenten uendret på sitt laveste nivå noensinne.

Avgjørelsen var forventet av et samlet analytikerkorps.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Renten kunngjøres en halvtime før sentralbanksjefens pressekonferanse klokken 10.30.

Det er et enstemmig hovedstyre som står bak dagens beslutning.

Hovedstyret i sentralbanken peker på at inflasjonen er lavere enn ventet og vil kunne fortsette å avta i månedene fremover.

Økt aktivitet og avtakende arbeidsledighet tilsier likevel at prisveksten vil ta seg opp, mener Norges Bank.

«Lav boligprisvekst vil dempe gjeldsveksten, men det vil ta tid før sårbarheten i husholdningssektoren reduseres», sier hovedstyret.

Mens en svakere krone og høyere vekst i norsk økonomi taler for høyere renter, motvirkes dette av et nytt fall i oljeprisen, svakere prisvekst i Norge og en mer gradvis renteoppgang i utlandet, alle faktorer som bidrar til å trekke renten ned, ifølge banken.

– Norges Bank har inntatt en nøytral holdning. Nå er rentebunnen 0,5, så det betyr at det er like sannsynlig med økning som rentekutt, mens Norges Bank forrige gang mente det var mer sannsynlig med kutt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Les mer: Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende

Les også

Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende

Analytikerne er delt i synet på neste bevegelse i rentene. Mens DNB Markets spår at renten holdes uendret til 2020, tror Danske Bank at den skal opp neste sommer, og Swedbank at den skal opp i fjerde kvartal 2018.

Eika-gruppen er derimot bekymret for brems i boligmarkedet og tror at renten kan bli kuttet i desember.

PÅVIRKER RENTEN: Kronen er en av faktorene som påvirker rentene fremover, ifølge Norges Bank.

Foto: Norges Bank

Skal publisere referater

Fra og med dette rentemøtet vil sentralbanken for første gang offentliggjøre protokollen i etterkant. Det skjer etter at protokollen er formelt godkjent, noe som normalt skjer etter neste styremøte.

Protokollen skal gjengi hovedstyrets vurderinger, vedtak og stemmegivning. I tillegg skal det inkluderes i protokollen hvis noen av de åtte styremedlemmene tar dissens, ifølge sentralbanken. Dette gjør mange andre sentralbanker allerede, som Riksbanken i Sverige og Bank of England.

Tidligere ble referatene fra rentemøtene først offentliggjort 12 år etter hvert rentemøte, og i en svært nøktern form uten noen omfattende beskrivelse av eventuelle dissenser.

Fra neste år skal banken begynne å holde åtte rentemøter i året, mot tidligere seks, blant annet for å vise mer åpenhet om pengepolitikken.

Lavere inflasjon

Det er flere faktorer som avgjør renten, blant annet prisvekst, utviklingen i kronen og situasjonen i boligmarkedet.

Svak inflasjon taler isolert sett for et rentekutt, for å øke aktiviteten i økonomien.

Men prisveksten har falt kraftig i første halvdel av 2017, og i mai var kjerneinflasjonen på bare 1,6 prosent på årsbasis, noe som er langt under sentralbankens mål om en årlig prisvekst på 2,5 prosent. I store deler av fjoråret lå inflasjonen godt over 3 prosent.

Nå tror Norges Bank at inflasjonen blir på bare 1,4 prosent i år, mens den i mars hadde et anslag på 1,7 prosent.

Les mer: Lavere inflasjon enn ventet i mai

Svekket boligmarked

Boligmarkedet har svekket seg i det siste, og opplevde sitt svakeste mai siden 2003, etter en innstramming i boligmarkedet som særlig har rammet Oslo.

Fortsatt kraftig vekst i boligmarkedet ville ha talt for en høyere rente for å dempe kjøpelysten, men dette virker ikke lenger like nødvendig.

Les mer: Finansdepartementet øker bankenes kapitalkrav etter boligprisvekst

En bekymring for at kronen skal styrke seg taler i utgangspunktet for å holde renten lav, men den siste tiden har kronen svekket seg mye i takt med oljeprisen, noe som har dempet behovet for videre kutt.

Etter å ha styrket seg noe frem mot forrige rentemøte er kronen nå rundt tre prosent svakere enn ved årsskiftet, målt ved I44-indeksen, og rundt tre prosentpoeng svakere enn Norges Bank har ventet for 2017 sett under ett.

Les mer: Norges Bank spår mildere oljefall i 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Norges Bank
 2. Norges Bank
 3. Øystein Olsen
 4. Rente
 5. Bank
 6. Kronekurs
 7. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Norges Bank holder renten uendret

 2. Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende

 3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

 4. Norges Bank tror på nær nullvekst i boligprisene neste år

 5. Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent