Tror kronen blir mer verdt når feriepengene tikker inn

Nordea-strateg sier han forventer kronestyrking på førsommeren.

VENTER KRONEBYKS: Norske kroner skal styrke seg mot andre valutaer som euro og dollar inn mot den første rentehevingen, som Norges Bank venter skal komme i september, ifølge makroanalytiker.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets har en gledelig melding til alle som har planlagt utenlandsferie i sommer.

– Mønsteret for hvordan krona pleier å bevege seg inn mot første renteheving, viser at man først ser en signifikant kronestyrking rundt tre-fire måneder før den første økningen, sier Bernhardsen til E24.

– En renteheving i september ser nå ut til å være den allmenne oppfatningen i rentemarkedet. Det tilsvarer dermed kronestyrking i juni, hvis det blir en styrking, legger han til.

Torsdag i forrige uke kunngjorde Norges Bank at de holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, og at den mest sannsynlig blir satt opp etter sommeren.

Beskjeden reaksjon

Styringsrenten har ligget på dagens rekordlave nivå siden våren 2016, men siden den gang har norsk økonomi kommet seg på føttene igjen etter oljenedturen.

Ved sommertider i fjor ventet sentralbanken at første heving ville komme i fjerde kvartal 2019, hvoretter tidspunktet er flyttet stadig nærmere.

Kronen styrket seg bare litt da rentebanen ble skrudd opp i forbindelse med rentemøtet i forrige uke.

SPÅDOM: Makrostrateg Joakim Bernhardsen i Nordea Markets sier historikken viser at en kronestyrking vil komme tre-fire måneder før den første renteøkningen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Fredag koster en dollar 7,75 kroner, mens en euro koster 9,58 kroner. Rundt juletider vaket europrisen på like i underkant av 10 kroner.

– Den noe beskjedne reaksjonen i markedet er et tegn på at det fortsatt er litt for tidlig for valutamarkedet å prise inn den første renteøkningen fra Norges Bank. Det er først når vi kommer litt nærmere at vi trendmessig får en mer betydelig kronestyrking.

Det har vært mønsteret inn mot første renteøkning tidligere, sier Bernhardsen.

Les også

Forbrukerøkonomer: Nå er det ekstra mye å spare på Sverige-turen

Venter samme mønster

Bernhardsen sier han ikke ønsker å overdrive egen evne til å spå et konkret tidspunkt, men påpeker at det er historikken som taler for en kronestyrking rundt juni.

– Det kommer jo da i tråd med de som eventuelt har skatt til gode eller får feriepenger, uten at jeg skal mene noe om hvordan folk legger opp feriebudsjettet sitt, sier Nordea-strategen.

Bernhardsen minner om at markedet normalt sett priser mer på Norges Bank enn Den europeiske sentralbanken (ESB). Krona styrker seg når rentedifferansen øker, eller når Norges Bank øker renten mer enn eller før ESB, forklarer han.

– Vi venter litt det samme mønsteret nå, og tror ikke på noe vesentlig fra ESB den neste tiden, mens vi tror markedet har mer å gå på for å prise Norges Bank i renteøkningsmodus. Så er det slik at når du kommer lenger ut på våren og sommeren, og første renteøkning kommer nærmere, så burde rentemarkedet fortsette å prise Norges Bank i renteøkningsmodus, og dermed dra med seg krona sterkere, sier Bernhardsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Nordea

Flere artikler

  1. – Her kan det skje store ting

  2. Kronehopp etter rentebeslutning: – Det er litt overraskende for markedene

  3. Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordea Markets: Renteøkningen kommer i august eller september

  6. Utbyttebetalinger kan gi kronesvingninger i mai