Tyske regjeringsforhandlinger på overtid

Det ble ingen enighet om en koalisjonsavtale mellom Merkels kristendemokrater og sosialdemokratiske SPD i løpet av søndagen. Dermed må de møtes igjen mandag.

FORHANDLINGER: Forbundskansler Angela Merkel ankommer det sosialdemokratiske partiets hovedkontor for regjeringsforhandlinger søndag.
Publisert: Publisert:

Partene hadde satt søndag som en frist for seg selv til å oppnå enighet, men har besluttet å utvide denne med to dager. Dermed går forhandlingene på overtid.

En rekke kompromisser er inngått, men det gjenstår fortsatt flere viktige punkter CDU/CSU og SPD ikke har greid å komme til enighet om. Arbeidslivspolitikk og helsevesen nevnes spesielt.

Konstruktiv dag

Lars Klingbeil, generalsekretær i SPD, er likevel fornøyd med utviklingen i løpet av søndagen.

–Vi har hatt en veldig konstruktiv dag i dag og oppnådde enighet på en rekke områder, sier han, og bekrefter samtidig at partene ikke møtes igjen før mandag.

–Vi har sammen besluttet at vi ikke vil holde en ny natteseanse i natt, men at vi isteden vil fortsette våre forhandlinger og diskusjoner på en detaljert og fokusert måte fra klokken 10 i morgen.

Les også

Merkel vil heller ha nyvalg enn mindretallsregjering

Tøff oppgave

I forkant av forhandlingene uttalte statsminister Angela Merkel at det langt fra ville være noen lett oppgave å komme i mål.

– Vi vet hva som er oppgaven vår, og vi forsøker å leve opp til den. Men det er fortsatt viktige områder som skal avklares, sa hun da hun ankom møtet i Berlin.

SPD-leder Martin Schulz understrekte det samme, og la til at å gjennomføre forhandlingene på en grundig måte er viktigere enn å overholde deadline.

– Jeg er fortsatt interessert i rask framgang, men vi ønsker å gi Tyskland en stabil regjering, sa han.

Faller på målingene

Tyskland, som har Europas største økonomi, har nå vært uten regjering siden september i fjor. Det er den lengste perioden uten regjering siden det moderne Tyskland ble grunnlagt i 1949.

En rekke meningsmålinger den siste tiden har understreket at tyskerne nå begynner å bli utålmodige. Både Merkels CDU og bayerske CSU har nå lavere oppslutning enn ved valget, og det samme gjelder for SPD.

Les også

Tyskland: Ser større økonomiske følger jo lenger usikkerheten varer

Les også

Slik kan ny tysk regjering gi økt strømpris i Norge

Les også

Gerhard Schröder blir styreformann i statlig russisk oljeselskap

Publisert: