Finansministeren med ekstra «moroskatt»: Blir dyrere å ha det gøy

Hotellovernattinger, fotballbilletter, fergebilletter, kinobilletter, fornøyelsesparker, tog- og bussturer og NRK-lisensen blir dyrere når Siv Jensen onsdag foreslår å øke momsen.

LEGGER FREM BUDSJETTET I DAG: Finansminister Siv Jensen (Frp), med statsbudsjettet i vesken, foran huset sitt i Oslo tidlig onsdag morgen.
Publisert:

Hotellovernattinger, fotballbilletter, fergebilletter, kinobilletter, fornøyelsesparker, tog- og bussturer og NRK-lisensen blir dyrere når Siv Jensen i morgen foreslår å øke momsen.

Onsdag klokken 10.00 legger finansminister Siv Jensen (Frp) frem regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Som VG skrev i september skal regjeringen bruke milliarder i lettelser på formuesskatten, selskapsskatten og inntektsskatten.

Les saken: Erna & Co foreslår nye milliard-skattekutt for tredje gang

Å kutte inntektene er ikke gratis. Derfor vil Jensen innføre en ny toppskatt, som består av flere trinn. I tillegg må hun også skaffe andre inntekter.

Skjerper momsen

Én av disse inntektene får Frp-lederen ved å øke momsen, får VG bekreftet fra flere kilder.

Dagens momssats på åtte prosent øker med to prosentpoeng til ti prosent. Denne momssatsen omfatter i dag en rekke tjenester:

** Hotellovernattinger
** Fornøyelsesparker, museer og opplevelsessentre
** Kinobilletter
** Idrettsarrangement med store billettinntekter, som fotballkamper i Tippeligaen
** NRK-lisensen
** Persontransport (tog, buss o.l.)

Kinosjefen advarte: Frykter kinonedleggelser med momsøkning

Økningen i satsen kommer etter at Skatteutvalget, som leverte sin rapport i desember i fjor, foreslo at satsen skulle økes til 15 prosent. Så langt velger finansminister Siv Jensen altså ikke å gå.

Les også

Økonomer: I dag kan oljepengebruken passere 200 milliarder kroner

Dårlig kino-nytt

Daglig leder Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino sier til VG at han frykter økte billettpriser.

– Dette er dårlig nytt for kinovenner. Alle økninger i momsen vil gå rett på bunnlinjen til kinoene. De fleste kinoer er allerede avhengige av støtte fra kommunen, så en slik økning vil føre til at kommunene må bidra mer eller at publikum må betale mer, sier Petterson.

Les også

Statsbudsjettet 2016: Dette er lekkasjene

Frp-lederens ekstra «moroskatt» tilsvarer rundt 850 millioner kroner i året fra 2016.

I tillegg til momssatsen på åtte prosent, finnes det også et standardnivå på 25 prosent og en egen matmoms på 15 prosent. Etter det VG får opplyst lar regjeringen disse to stå urørt.

Regjeringens forslag til skattekutt for neste år innebærer at selskaps- og inntektsskatten kuttes fra dagens 27 prosent til 25 prosent. Det er skattekutt som koster flere titalls milliarder kroner.

I tillegg kutter regjeringen satsen i formuesskatten med 0,05 prosentpoeng til 0,8 prosent. For å balansere inntrykket av skattekutt til de aller rikeste kutter regjeringen et tilsvarende beløp i bunnfradraget i denne skatten, slik at det totale kuttet i formuesskatten passerer én milliard kroner.

Les også

Økonomer: I dag kan oljepengebruken passere 200 milliarder kroner

Les også

- God og riktig pengebruk

Les også

Statsbudsjettet 2016: Dette er lekkasjene

Publisert: