Erna Solberg åpner for kutt i flyktningtilbudet

Det ligger an til harde forhandlinger om hvordan regjeringen skal takle ekstraregningen for flyktningtilstrømmingen. Statsminister Erna Solberg (H) skisserer både kutt i velferdsgoder og tilbudet til asylsøkere.

MÅ PRIORITERE: Statsminister Erna Solberg varsler harde økonomiske prioriteringer for å håndtere det høye antallet asylsøkere som kommer til Norge.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Å ta imot flere titusen flyktninger fra Syria kommer trolig til å koste langt mer enn anslått, og statsministeren forbereder seg på harde budsjettrunder med Frp og støttepartiene.

– Jeg mener vi kan integrere bedre til en lavere kostnad enn i dag, slik de beste kommunene får til. Å redusere kostnader dreier seg om mottaksstandarder og hva slags tilbud de kan få. Fortsetter det å komme like mange som nå, må vi se enda nøyere på dette. Vi har hatt teltleirer før, vi må vurdere bygg som i dag ikke fyller kravene. Fordi det viktigste er å gi flyktningene tak over hodet, sier Solberg i et intervju med Dagens Næringsliv.

Tirsdag skal statsministeren redegjøre om flyktningsituasjonen for Stortinget. I tillegg møtes de fire borgerlige partitoppene i Nydalen, blant annet for å diskutere hvordan de skal håndtere den kraftige økningen i antall asylsøkere.

Les også

Budsjettnederlag for Frps hjertesaker

UDIs siste prognose anslår at det vil komme 25.000 asylsøkere i år og over 30.000 neste år. Men tallene kan bli enda høyere.

Frykter utgiftsbombe

En Høyre-kilde Aftenposten har snakket med sier partiet frykter at Syria-flyktningene blir en utgiftsbombe.

Vedkommende mener regjerings- og støttepartiene nå blir nødt til å ta dette i betraktning før de kommer med dyre valgløfter. Frp KrF og Venstre er fra før uenige om hvordan flyktningstrømmen best kan håndteres og hvordan utgiftene skal dekkes.

Sentrale kilder i regjeringsapparatet bruker overfor Dagens Næringsliv «flere titall milliarder» som en størrelsesorden for kostnadene de neste årene.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er ikke formelt i gang ennå, og fortsatt venter støttepartiene på regjeringens tilleggsproposisjon om mottak av flyktninger. Størrelsene i den er ukjent, men da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i forrige uke var det med en visshet om at en vesentlig post foreløpig sto tom.

Foreslår kutt

Regjeringen har allerede foreslått kutt i ytelsen til eldre innvandrere som kommer til Norge på familiegjenforening. Statsministeren åpner for flere slike kutt.

– Ja, de som blant annet kommer hit på familiegjenforening må få mindre rett til velferdsgoder, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

I tillegg kan regjeringen komme til å bruke mer oljepenger enn allerede planlagt.

– Jeg ser ikke at vi kan klare dette bare ved å omdisponere. Og jeg vil si klart: Når vi skal bruke milliarder på mengden flyktninger som kommer, er ikke tiden nå for et kvalitetsløft i mottaks- og integreringsforholdene.

Grande: – La asylsøkerne jobbe

Venstre-leder Trine Skei Grande vedgår overfor VG at en enighet om inndekning av utgiftene blir tøft. Hun skisserer andre tiltak:

– Utfordringene er store, men da bør man se på muligheten for å senke kostnadene ved å la asylsøkerne få midlertidige arbeidstillatelser, så de kan jobbe mens de venter, sier Grande til avisen.

Hun mener kutt i utgiftene ikke nødvendigvis trenger å gå ut over kvaliteten på tilbudet.

– Vi har som mål å gjøre mottaksprosessen bedre og billigere. At asylsøkere ikke får jobbe er både dyrt for samfunnet og det hindrer integrering, sier Grande.

Les også

Finansdepartementet har utredet hva de tjener på beskatning av disse jobbgodene

Les også

Dette synes folk om statsbudsjettet: – Det brukes for mye penger

Les også

– Dette står det respekt av

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. DNB: – Milliarder i økte asylkostnader neste år

  2. Solberg sier flyktningtilstrømmingen blir dyr

  3. Ber Solberg snakke om mennesker, ikke milliarder

  4. Grande åpner for å vente med pensjonistløfte

  5. Nå er det denne krisen som gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa