Ap krever jordbær-tiltak fra Dale

Arbeiderpartiet etterlyser en tiltakspakke fra landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) for å hjelpe jordbærbønder som er rammet av avlingssvikt.

AVLINGSSVIKT: Jordbær med gråskimmelsopp i en åker i Sylling, Lier.
Publisert:

Det er stortingsrepresentant Odd Omland fra Vest-Agder Arbeiderparti som legger press på regjeringen, skriver NRK.

– Landbruksministeren har en veldig bakoverlent holdning til problemet som begynner å spre seg over hele Sør-Norge. Mange frykter for eksistensen til en hel næring ved at det ikke tør satses videre, på grunn av de økonomiske tapene de nå opplever, sier Omland.

Soppen gråskimmel har forårsaket store skader og tapte inntekter for mange jordbærbønder i deler av landet. Senterpartiet har allerede krevd at landbruksministeren vurderer ekstraordinære tiltak, men Dale avviste dette mandag.

– Det er alltid er en risiko med landbruk, om det så er jordbær- eller kornbønder som opplever dårlige avlinger enkelte år. Det er en risiko produsenten selv må håndtere, uttalte Dale til NTB.

Dyrere bær

E24 omtalte i forrige uke den norske jordbærkrisen. Arvid Laksesvela i Grøntprodusentenes samarbeidsforening uttalte da at nordmenn ikke bør vente billige jordbær denne sommeren.

– For å si det sånn: Du får nok ikke kjøpt jordbær til 15 kroner kurven denne sesongen, sa han til E24.

– Akkurat nå tror jeg vi har omtrent halvparten av den produksjonen som vi burde hatt på denne tiden av året.

Det er Agder og Rogaland som vanligvis står for mesteparten av produksjonen i starten av sesongen. I år har vått vær ført til at en rekke bær har blitt ødelagt.

– Jeg vet om bønder som har fått nesten hele avlingen sin ødelagt. Det har vært veldig mye byger, så bærene har blitt våte og ikke rukket og tørke igjen før neste byge. Siden det i tillegg er blitt så strenge restriksjoner på sprøytemidler, er svake avlinger prisen å betale, sa Laksesvela.

Les også

Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Les også

Landbruksministeren vil ikke erstatte jordbærtap

Les også

Voldsom vekst i salget av frukt og grønnsaker

Publisert: