125 millioner kroner til ny petroleumsteknologi

Forskningsrådet gir 125 millioner kroner til utvikling av ny petroleumsteknologi. Det er en del av regjeringens tiltakspakke for å sikre kompetanse og sysselsetting i næringen.

OLJESTØTTE: Oljeplattformen Deepsea Atlantic lå i opplag mellom sjøhus og brygger for fritidsbåter på Hanøytangen utenfor Bergen. Stadig kommer det meldinger om nye oppsigelser og oljefartøy som legges i opplag.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

17 prosjekter har fått midler gjennom Forskningsrådets program for å utvikle teknologi som reduserer utslipp og kostnader ved olje og gassutvinning på norsk sokkel.

– Vi har fått inn rekordmange søknader til denne DEMO 2000-utlysningen. Det viser hvor stor vilje det er til nytenking i bransjen. Det viser også hvor viktig det er at regjeringen satser på forskning og teknologiutvikling i petroleumspolitikken, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

Forskningsrådets midler skal dekke en firedel av kostnadene. Det vil si at for hver krone fra myndighetene, skal industrien legge til 3 kroner. Derfor vil industrien selv bidra med 500 millioner kroner til denne nye teknologien.

Prosjekter som kan komme raskt i gang og som bidrar til å sikre kompetansen og sysselsetting i leverandørindustrien, har blitt tatt særlig hensyn til under denne tildelingen.

Rogaland og Hordaland prioritert

– DEMO 2000 er et treffsikkert virkemiddel for regioner som er særlig hardt rammet av lav aktivitet i leverandørindustrien, sier Hallén.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) markerte tildelingen hos Robotic Drilling Systems AS (RDS) i Stavanger. RDS er blant bedriftene som har fått DEMO 2000-støtte og deres prosjekt vil sysselsette om lag 50 årsverk hos partnere og underleverandører i prosjektperioden fram til desember 2018.

Les også

Oljekonsulenter: 50 er oljeprisens magiske nummer

– Nå ser vi resultatene av den offensive satsingen på forskning og teknologiutvikling som regjeringen bidrar med. Det er svært gledelig at over halvparten av tildelingene går til selskaper på Vestlandet, sier olje- og energiminister Tord Lien.

– Ikke nok

Forskningsrådet mottok nærmere 80 søknader, og det ble søkt om totalt nesten 430 millioner kroner. Dermed får over 60 prosjekter avslag.

– Dette er prosjekter som potensielt vil kunne bidra til en grønnere og mer effektiv produksjon, og som på sikt vil kunne generere aktivitet og arbeidsplasser. Dette er gryteklare prosjekter som kan settes i gang omgående, men det trengs midler for å komme i gang, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Som en del av sysselsettingspakken fra regjeringen har DEMO 2000 blitt styrket med 100 millioner kroner i år. Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass ber regjeringen om å fortsette å sette av 100 millioner kroner ekstra hvert år de neste ti årene til forskning på ny teknologi i oljenæringen. (©NTB)

Les også

- Norske boliglånskunder er dønn solide

Les også

350 søkte på 13 stillinger i bygd med bare syv fastboende

Les også

Nær 500 søkte på én stilling som resepsjonist

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Nordsjøen
 3. Olje og gass
 4. Arbeidsledighet
 5. Oppsigelse

Flere artikler

 1. Oljeministeren vil gi 100 millioner til forskning

 2. Vil bruke 220 millioner på oljeforskning i år

 3. Betalt innhold

  Disse får 85 mill. til å utvikle teknologi for norsk sokkel

 4. Ny seismikkteknologi kan bane vei for oljeleting i Lofoten

 5. Vil ha mer miljøvennlig energi: Tord Lien vil bla opp 1,3 milliarder