Forsikringsselskap om avbestillinger: Følger UDs råd

Forsikringsselskaper utvider perioden det dekker avbestillinger av reiser på til 14. april etter Utenriksdepartementets nye reiseråd.

– Norske borgere som bor fast i utlandet, bør forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Publisert:

Saken oppdateres..

Utenriksdepartementet (UD) fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, i første omgang frem til 14. april, på grunn av coronaviruset.

Store forsikringsselskaper som Tryg Forsikring, Europeiske Reiseforsikring og Gjensidige Forsikring meldte fredag at de dekker alle avbestillinger av reiser frem til 26. mars.

Les også

Apple stenger alle butikkene utenfor Kina

– Vi gjør det samme

Nå har Tryg besluttet å utvide dette til 14. april, i tråd med UDs anbefaling.

– Vi gjør det samme. Vår dekning gjelder hele verden og er nå satt til 14. april, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Brandeggen i Tryg Forsikring sier at reiseforsikringen deres ikke vil være gjeldende for kunder som nå velger å reise til utlandet.

– Da dekker den ingenting. Så enkelt er det. Da skjer det på egen risiko, også forsikringsmessig, sier han.

Gjensidige Forsikring utvider også dekningen og dekker nå avbestilling av alle private reiser til utlandet med avreise fra 14. mars til 14. april.

14 dager på avbestille

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring kommenterer UDs reiseråd slik:

– Vi i Europeiske Reiseforsikring valgte å gå utenfor egne vilkår ved å dekke avbestillinger til hele verden, for reiser som starter innen utgangen av 26. mars. Dette for at folk skal få slippe å reise, eller å ta stilling til reiser som skjer i tidsrommet nå som Norge er midt i en nasjonal dugnad for å begrense smittespredning.

– Vi forholder oss hele tiden til offisielle reiseråd fra UD og FHI. Så nå UD nå fraråder nordmenn å reise til hele verden følger vi dette. Det er slik at når det utstedes et slikt reiseråd har kundene våre 14 dager på seg til å avbestille en reise, uavhengig av når reisen finner sted. For områder der det allerede foreligger et reiseråd på fra tidligere, er det disse datoene som gjelder. Oversikten over dette finnes på nettsidene våre. Vårt mål er at kundene skal være klar over hva som dekkes og ikke, slik at de kan gjøre gode vurderinger selv, skriver han i en epost.

Handeland påpeker at de opplever stor pågang av henvendelser og ber derfor om at de som ikke har en reise de nærmeste dagene, venter noen dager med å ta kontakt.

Les også

Hurtigruten permitterer rundt 120 ansatte

– Reis hjem så fort som mulig

– Vi står i en alvorlig og stadig mer uforutsigbar situasjon. Vår prioritet er å ivareta liv og helse. Det krever ekstraordinære grep. Situasjonen endrer seg raskt i mange land, og derfor fraråder vi reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

UD oppfordrer alle norske borgere som er på reise i utlandet, til å vurdere å reise hjem til Norge så fort som mulig.

– Land kan svært raskt innføre reiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med coronavirus, og grenser kan bli stengt, flyavganger kansellert eller andre tiltak iverksettes. Utenriksdepartementet oppfordrer alle norske borgere som er på reise i utlandet om å vurdere å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap, sier Søreide, og fortsetter:

– Norske borgere som bor fast i utlandet, bør forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning. Helsesystemene i land med smitteutbrudd opplever stor belastning. Når situasjonen endrer seg så raskt, er det riktig å gi dette rådet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Publisert: