Dubai-topp angriper media og investorer

Dubais overhode mener media og investorer har misforstått situasjonen i emiratet.

HAR KONTROLL: Dubais leder Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum refser.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum går til angrep på media og investorer i sin første offentlige uttalelse etter at gjeldsproblemene i Dubai World kom for en dag onsdag forrige uke.

Det skriver Financial Times.

Statseide Dubai World meddelte forrige uke at gjelden 59 milliarder dollar fryses. Det sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene, og prisen på å forsikre seg mot at Dubai skal misligholde sin statsgjeld skjøt umiddelbart i været.

Men Dubais øverste leder mener at hverken media og investorene har forstått sammenhengene mellom Dubai World og myndighetene i emiratet.

- De forstår ingenting, sier Al Maktoum om de utenlandske investorene til journalister på en pressekonferanse i Dubai tirsdag.

- Uavhengig

Også media får gjennomgå, og Al Maktoum mener at mediene ikke skiller mellom myndighetene i Dubai og selskapet Dubai World, som blant annet står bak utbyggingen av The World.

- Dette selskapet er uavhengig av myndighetene. Det overdrevne medieoppbudet påvirker ikke våre holdninger til det. Det er bare naturlig at vi tar til motmæle mot den voldsomme mediedekningen, sier Al Maktoum.

Også den øverste leder Khalifa bin Zayed Al Nahyan i De forente arabiske emirater (FAE), der Dubai er et av emiratene, uttalte seg offentlig for første gang tirsdag, og han beskrev den økonomiske situasjonen i FAE som god. Al Nahyan er i tillegg til president i FAE leder i emiratet Abu Dhabi, som er mer solid enn Dubai.

I en pressemelding distribuert via statskontrollerte medier i FAE uttaler Al Nahyan at landet har styrke til å håndtere de økonomiske utfordringene og at økonomien også har begynt å vise vekst i fjerde kvartal.

Reforhandler gjeld

Kommentarene kommer i kjølvannet av at aksjemarkedene i emiratene har falt kraftig både mandag og tirsdag.

Den verste frykten i finansmarkedene er imidlertid i ferd med å roe seg, og i kredittmarkedet faller prisen på å forsikre seg mot mislighold av gjelden til Dubai. Selskapet uttalte sent mandag kveld at det har begynt samtaler med banker om reforhandle betingelsene på 26 milliarder dollar i gjeld.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ingen statsgaranti på Dubai-gjeld

  2. Dubai World vil forhandle om halve gjelden

  3. Nytt stygt børsfall i Emiratene

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsene stuper i Emiratene

  6. Frykter gjelden senker Dubai