STATSBUDSJETTET 2010: Erik Bruce: - Et budsjett for økt rente

Kristin Halvorsen bruker mye mer penger enn Norges Bank trodde hun skulle gjøre.

Publisert:

Regjeringen vil bruke 148,5 milliarder blanke oljekroner over statsbudsjettet neste år. Det er om lag 20 milliarder mer enn det analytikerne i meglerhusene hadde ventet på forhånd.

- Det er betydelig mer enn ventet. Dette vil bidra til å dra opp renteprognosen til Norges Bank, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets til E24.

Han får støtte av makroøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets.

- Dette er mer ekspansivt enn sentralbanksjef Svein Gjedrem så for seg i den siste pengepolitiske rapporten fra juni, og kan gi et bidrag til økte renter, sier Aamdal til E24.

Les også: Pøser på med oljekroner

Les også: Alt om statsbudsjettet

Budsjettindikator på 0,5 prosent

Fra 2009 til 2010 øker bruken av oljepenger med 18,6 milliarder kroner.

- Norges Bank hadde ventet at bruken skulle være uendret fra i år til neste år, sier Bruce.

Bruken av oljepenger er 44,6 milliarder kroner mer enn det en streng tolkning av handlingsregelen tilsier. Handlingsregelen sier at staten skal bruke 4 prosent av oljefondet hvert år, men at bruken kan være større i dårlige tider og mindre i dårlige tider.

- Vi hadde også trodd at pengebruken i 2009 skulle justeres ned fra Revidert budsjett i mai. Det skjedde ikke, sier Bruce.

Tror ikke på regjeringen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror ikke regjeringen bruker like mye penger som den sier at den gjør.

- Inntektene faller kraftig, men jeg tror ikke regjeringen justerer nok for dette inntektsfallet. Reelt bruker dermed regjeringen kanskje mindre oljepenger enn den påstår, sier Andreassen.

Den såkalte aktivitetskorrigeringen er på 2,8 milliarder kroner neste år. Det innebærer at regjeringen mener skatteinntektene neste år er om lag normale. I år er aktivitetskorrigeringen på 22 milliarder kroner - på oppsiden. Det betyr at regjeringen de facto bruker mindre oljepenger i 2009 enn den strukturelle bruken.

Den reelle underliggende utgiftsveksten i statsbudsjettet var 1,75 prosent.

- Dette var noe mindre enn vi ventet, og reflekterer at det er inntektssiden som overrasker, sier Andreassen.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no