ANDERS SKAR: - De andre har gjort mer enn oss

Nordnet faller stygt på meglerstatistikken for mars. - Traderne er blitt mer skeptiske til markedet, sier Ander Skar i Nordnet.

Publisert:,

Den store skuffelsen fra Oslo Børs' meglerstatistikk for mars er nettmegleren Nordnet som faller til fjerdeplass med 7,06 prosent av omsetningen.

Nordnet lå på førsteplass i februar med 8,4 prosent av omsetningen og på andreplass i januar i år. Omsetningsfallet fra februar til mars er dermed på hele 16 prosent.

- Enskilda, DnB og Handelsbanken har gjort mer enn vi har forventet. Det kan både være egenhandler samt større interesse blant institusjonelle kunder, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet til E24.

- Men jeg synes vi henger fortsatt bra med. Utviklingen følger egentlig trenden vi har sett fra tidligere år der nettmeglerne ser stor aktivitet i januar og februar mens det avtar noe i mars, legger han til.

- En håndfull tradere gjør utslag

Han mener nettmeglerne blir rammet av at børsen i mars har vært lite volatil, og at daytraderne dermed har hatt mindre kursutslag å boltre seg på.

Hovedindeksen klatret 7,5 prosent i mars, den beste børsmåneden siden september 2009.

- Det var ikke så mye svingninger som traderne har blitt vant til de siste årene. Samtidig er vår omsetning svært eksponert mot noen kunder. Det er nok at en håndfull tradere tar seg litt lengre ferie, sier Skar.

Nordnet har i snitt gjennomført handler for 22,5 milliarder kroner i måneden siden mars i fjor. Nå ble tallet 20 milliarder.

- Vi er ikke så langt unna snittet de siste tolv månedene men påsken kan ha rammet oss noe og når de andre øker mer så blir vår prosentvise betydelig mindre, sier Skar.

- Skepsis til aksjemarkedet

Han ser likevel en mer kjølig holdning til aksjemarkedet blant mange av Nordnets kunder.

I sum nettosolgte private aksjesparere aksjer for 297 millioner i mars, og den mest solgte aksjen var Yara.

- De private aksjesparerne selger aksjer, øker kontantandelen og reduserer belåningsgraden i aksjeporteføljene sine. Aksjesparerne har tatt et steg tilbake og har definitivt inntatt en mer skeptisk innstilling til aksjemarkedet, sier Skar.

Traderfavoritten

Høydepunktet for nettmeglerne var solenergiselskapet Renewable Energy Corporation

OSE

REC

.

Antall handler i Rec via de rene internettmeglerne økte med 9,5 prosent, og var den soleklart mest populære aksjen å handle i mars med 69.784 handler. Dette er over dobbelt så mange handler som nummer to på listen Yara med 28.398 handler i mars.

- Blant Nordnets kunder var Rec den mest omsatte aksjen i 19 av 23 børsdager i mars. Årsaken til populariteten skyldes at aksjen er veldig likvid, ekstremt volatil, den reagerer raskt på rykter og nyheter, og er i tillegg attraktiv for forskjellige investortyper. Dette gjør den til en perfekt trading aksje, sier Skar.

- Størst nettokjøp i Songa og Questerre

Men det er ikke bare daytraderne som kaster seg over Rec. I februar nettokjøpte privatpersoner Rec aksjer for 100 millioner, og i mars ble det kjøpt ytterligere Rec aksjer for 56 millioner. I februar var Rec den mest kjøpte aksjen, mens i mars må den se seg slått av Songa Offshore og Questerre.

- Mens de kortsiktige problemene i REC bidrar til svingninger og gjør den populær blant traderne, er det langsiktige potensialet attraktivt for de langsiktige investorene, sier Skar.

Til forsiden