Vil ha norske kroner på Island

Økonomiprofessor Thórólfur Matthiasson på Islands universitet mener at sagaøya må innføre norske kroner.

SORT GULL: Kanskje kan Islands økonomi reddes av det sorte gull - oljen.
Publisert: Publisert:

Han mener at troverdigheten til den islandske sentralbanken er borte, og vil forbli borte i flere tiår. De enorme problemene på øya skyldes indirekte et forsøk med flytende valuta og inflasjonsmål siden 2001, mener Matthiasson.

Island kan derfor ikke fortsette lenger med sin egen valuta, mener han.

– For å ha forhandlingsrom bør vi ha både en plan A og en plan B. Den ene kan være å gå inn i EU og gå over til euro som valuta. Men jeg mener det på kort sikt er mer realistisk å satse på en form for valutaunion med Norge, der vi forlater den islandske kronen og går over til norske kroner, sier Matthiasson til Bergens Tidende.

GOD IDE? Si din mening på E24 Forum

- Nødvendig for tiltroen

Han viser til at både Island og Norge er med i EØS, har samme relasjon til Europa, at begge land har store fiskeriressurser og er energitunge.

– Vi har også felles historie. Jeg mener både kulturelle, økonomiske og geopolitiske forhold taler for et slikt samarbeid, sier professoren.

Han tror ikke at overgang til norske kroner vil føre til strammere økonomiske bånd enn om Island skulle gå over til euro.

– Den islandske sentralbanken vil måtte bli en avdeling av Norges Bank og vi må underlegge oss andre norske kontrollinstanser. Men jeg tror det er nødvendig for å få tiltro til systemet. Det er jo manglende kontroll som har ført til de vanskelighetene vi er oppe i nå, sier Matthiasson.

Publisert: