GENERAL MOTORS TILBAKE PÅ BØRS: Obama selger aksjene i GM

Bil-giganten er nå igjen tilbake på Wall Street, og staten selger.

OBAMA UT AV GM: Endelig kan staten selge sine aksjer i GM, nå som bilprodusenten skal tilbake på børs. Her er bilder fra når presidenten besøkte General Motors Detroit-Hamtramck-fabrikk.
Publisert:

Det er nå offisielt at General Motors skal søke seg tilbake til New York Stock Exchange, under tickeren GM. Dette kommer litt over ett år etter bilgiganten måtte reddes fra sikker konkurs av den amerikanske staten.

Aksjen vil være tilgjengelig for markedsaktører umiddelbart etter noteringen av 500 millioner aksjer er klar.

Hvor mye penger GM forventer å hente gjennom børsnoteringen er ikke kjent, men den vil trolig bli den nest største børsnoteringen i amerikansk historie. Det spekuleres i at GM kan hente så mye som 16 milliarder dollar.

Den største børsnoteringen noensinne var gjennomført av Visa i 2008, på 19,7 milliarder dollar.

Obama er på vei ut

Den 1. juni i fjor ble det klart at General Motors begjærte seg konkurs, noe som da var USAs største industrikonkurs noensinne.

Det var dagen da fristen amerikanske myndigheter ga General Motors til å legge fram en plan for sin videre virksomhet utløp. Staten eier frem til nå 61 prosent av GM etter en krisepakke på 50 milliarder dollar i fjor.

Ifølge Reuters er flere rådgivere Obama har utnevnt for å passe på statlige interesser i GM involvert i prosessen.

Det opplyses av GM at det amerikanske finansdepartementet vil være en av aktørene som selger sine aksjer ved noteringen, og det spekuleres i at staten i første omgang vil selge seg under 50 prosent.

Ny ledelse

GM-ledelsen er nå delvis skiftet ut. Dan Akerson etterfølger Ed Whitacre som GM-sjef i september, mens tidligere Microsoft-topp Christ Liddell blir sjef for finansene.

"I løpet av det siste året har vi gjort substansielle forandringer i toppledelsen vår. Vi har valgt en ny administrerende direktør og en ny finansdirektør, begge uten erfaring fra bilindustrien andre steder", skrev GM nylig i en rapport til SEC, det amerikanske finanstilsynet.

Solgte Saab

General Motors solgte det svenske bilmerket Saab til nederlandske Spyker tidligere i år, for å kutte kostnader etter store tap.

GM har ikke kommet med noen bekreftelse på hvilken pris Spyker måtte betale, men summen var angivelig på 400 millioner dollar.

Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. og Citigroup Inc vil gjennomfører det praktiske i noteringen.

Flere saker på E24

Publisert: