RENTEMØTE I DAG: - Uanstendig å kutte renten for å svekke kronen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener grunnlaget for å svekke kronen er for tynt.

SVAK VEKST TALER FOR LAV RENTE: Gjedrem bør holde renten nede, mener norske økonomer.

  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Andreassen er svært kritisk til å kutte renten for å holde kronen svak, og industrien konkurransedyktig.

Nå går First Securities' sjeføkonom hardt ut mot strategien han betegner som "på grensen til uanstendig" og "urettferdig".

- Det er ikke rett og rimelig å gå inn i en konkurrerende devaluering med andre land, sier han til E24.

Hadde kronekursen vært veldig sterk, samtidig som norsk industri hadde større problemer, eksporten falt kraftigere og ledigheten steg kraftigere enn i andre land, da hadde saken vært en ganske annen.

- Da hadde en slik pengepolitikk vært legitim. Men slik er det ikke!

Industri i særstilling

- Utviklingen vil først og fremst ramme den eksportrettede næringen i Norge og industrien, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen til NTB som forklaring på hvorfor Norges Bank bør kutte renten onsdag.

Andreassen er ikke enig i at det er tilstrekkelig motivasjon for å kutte. Han mener at norsk industri tvert i mot er i en særstilling, der ledigheten har steget mindre og eksporten falt mindre enn andre steder.

- De som argumenterer for kronesvekkelse nå har blitt forledet av at Gjedrem har hatt fokus på kronekurs og eksport tidligere.

Økonomien som helhet er også langt mildere rammet av finanskrisen enn alle vi vanligvis liker å sammenligne oss med, forklarer Andreassen.

- Å løse norske problemer for vårt eget næringsliv ved å svekke kronekursen grenser til det uanstendige. Ved å bruke pengepolitikken aggressivt vil vi øke egen konkurranseevne på bekostning av andre land, og det er ikke rimelig.

Les også: - Vi vil ikke merke rentekuttet

Problemene i norsk økonomi skyldes ikke svekket konkurranseevne, men stammer fra et kraftig fall i den internasjonale etterspørselen.

Norge har også en rekke andre alternativer å stimulere med, og statsfinanser som tåler ekspansiv finanspolitikk fremover, mener Andreassen.

- Da renten var høy, kronen sterk, og norsk industri led av svakere konkurranseevne i 2002 støttet jeg kronesvekkelse. Nå er kronekursen imidlertid helt normal, og svak mot euro.

Kritisk til kutt

Selv om Norges Bank nå møter kraftig motbør fra det makroøkonomiske miljøet, tror Andreassen at Gjedrem vil gjøre som ventet, og sette renten enda lavere ned på onsdagens rentemøte.

- Jeg tror han kutter styringsrenten 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent, sier Andreassen.

Selv hadde han helst sett at Gjedrem avsto fra å kutte i det hele tatt.

- Kuttene har allerede hatt en sterk effekt på boligmarkedet og for norske husholdninger generelt. Enda lavere rente nå kan bare bidra til å skape nye ustabiliteter lenger frem i tid, sier sjeføkonomen.

Idag er det duket for rentemøte i Norges Bank. E24 dekker rentebeslutningen klokken 14.00 og pressekonferansen klokken 14.45.

Les også:

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gjedrem slår tilbake

  2. - Renten må kuttes

  3. - Derfor vil Gjedrem kutte i dag

  4. Annonsørinnhold

  5. - Nå kan Gjedrem forsvare en sterkere krone

  6. - Renta opp i oktober