- Haudemann-Andersen er ufattelig provoserende

AUF-lederen ber mangemillionæren se seg i speilet før han ber vanlige arbeidstakere redusere levestandarden.

LAR SEG PROVOSERE: Eskil Pedersen etterlyser selvinnsikt hos Jan Haudemann-Andersen - og får svar.

Berit Roald
  • Terje Normann
Publisert:,

- Det er mildt sagt provoserende at mangemillionærer sier at vanlige folk må ned i levestandard, men ikke har noen refleksjoner om å redusere egen, sier leder i AUF Eskil Pedersen til E24.

Reaksjonen kommer etter Jan Haudemann-Andersens utspill om at han ikke ser noen vei utenom en reduksjon i levestandarden i Europa for å komme ut av gjeldskrisen.

- Vi har en kunstig høy velstand sammenlignet med Asia. Det er ingen vei utenom, vi må akseptere å redusere vår levestandard, sa Jan Haudemann-Andersen til E24 under Aksjedagen på BI torsdag.

Pedersen er ikke enig i at vi må redusere levestandarden vår i Norge.

- Krisen i Europa skyldes at det ikke har vært noen styring med hvordan de rikeste har forvaltet verdiene. Det har vært en griskhetskultur i bedriftene, og lønnssystemene har gjort at lederne har tatt stadig større risiko. Vanlige folk får regningen, sier Pedersen.

- Samfunnstilliten i fare

- Her hjemme har vi holdt orden i eget hus. En av grunnene til dette er at Norge organiserer samfunnet på en måte som gjør at vi har tillit til hverandre. Moderasjon blant lederne er viktig for denne tilliten.

AUF-lederen mener denne samfunnstilliten kan være i fare hvis kun vanlige arbeidstakere må ta støyten.

- Hvis én med hundrevis av millioner på bok retter pekefingeren til hardtarbeidende folk og ber dem gå ned i levestandard, ja da etterlyser jeg selvinnsikt. Jan Haudemann-Andersen bør se seg i speilet, sier Pedersen.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET:

FÅR REAKSJONER: - Vi har en kunstig høy velstand sammenlignet med Asia. Det er ingen vei utenom, vi må akseptere å redusere vår levestandard, sier Jan Haudemann-Andersen.

Forundret over kritikken

Haudemann-Andersen er på sin side forundret over kritikken og spør om Pedersen skal være dommer for hvem som skal være med i samfunnsdebatten.

- Det er tydelig at Eskil Pedersen ikke var tilstede under min forelesning på BI. Der gjorde jeg det klart at dette ikke gjaldt Norge. Dette grunnet vårt overskudd på handelsbalansen, samt budsjettet, sier Haudemann-Andersen.

- Jeg har ikke noe ønske om at noen må gå ned i levestandard, jeg bare observerer fakta, hva som er i ferd med å skje i store deler av Europa.

- De sosiale godene reduseres, dette er realitetene. Pedersen må da ha fått med seg det.

- Politikerne har skylden

Haudemann-Andersen peker på politikerne som hovedårsak til at det har gått galt:

- Grådige politikere har trodd at man kan bevilge seg stadig høyere levestandard med stadig høyere opplåning. Dette i et forsøk på å overgå politiske motstandere for å bli gjenvalgt. Problemet var at det ikke var et økonomisk fundament for økningen i levestandard. Til slutt ble politikerne gjennomskuet og festen var over, forklarer Haudemann-Andersen.

- Når det er sagt er jeg faktisk enig med inntil videre AUF-leder Eskil Pedersen om en ukultur i store deler av banksystemet i årene etter år 2000.

- Politikerne i de berørte landene har bevilget seg alt for store budsjetter over lang tid. I tillegg har de gitt bankvesenet alt for fritt spillerom. Det er politikernes oppgave å styre bankvesenet.

- Til slutt vil jeg nevne for Eskil Pedersen at å ta seg en titt i speilet innimellom ikke behøver å være så galt. Jeg gjør det, men gjør han det, spør Haudemann-Andersen til slutt.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Vi må ned i levestandard

  2. - Tiden er inne for en visjonær sjef

  3. Mistet tre direktører på én måned

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    På innsiden av NHOs årskonferanse: Er eliten i Oslo Spektrum redd for populismen?

  6. Hun er «årets salgsleder» i Ledertalentene 2016