Tro og håp om budsjettfinale torsdag

KrF-leder Knut Arild Hareide har tro på at landets budsjett for neste år kan presenteres allerede torsdag. Venstre og Frp tør ikke mer enn å håpe.

OPTIMISTER: KrF-leder Knut Arild Hareide og venstre-leder Trine Skei Grande forhandler med regjeringen.
  • NTB
Publisert:

Etter en lang dag i Stortinget med forhandlingsmøter og interne gruppemøter onsdag, ble budsjettforhandlerne enige om å ta en pause i forhandlingene fram til torsdag klokken 12.30.

Hareide og Grande tok onsdag ettermiddag med seg en foreløpig skisse til avtale til sine respektive partigrupper. Begge var fornøyde med tilbakemeldingene de fikk under møtet.

– Jeg har et klart mandat. Vi er veldig samlet i hva som må på plass for å skaffe flertall for regjeringens budsjett, uttalte Grande etter gruppemøtet.

– Skissen som ligger på bordet, er ikke god nok for oss ennå, men vi ser mållinjen, uttalte Hareide på vei ut fra sitt møte.

Løsning torsdag

Hareide sier han tror en løsning kan være klar allerede torsdag.

– Mitt mål har hele tiden vært å få til en løsning torsdag, og jeg tror det er muligheter for det etter det møtet vi nå har hatt, uttalte Hareide.

Grande sier hun ikke vil tro på noe som helst, men nøyer seg med å håpe.

– Men jeg har jo tro på at regjeringen er interessert i å få flertall for sitt budsjett, sier hun.

Også parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, sier han forholder seg til håpet, ikke troen.

– Men vi jobber jo alle for å få til en løsning så raskt som mulig, uttalte han til NTB onsdag kveld.

Koordineringsmøte

Ifølge TV 2 møttes partene til et hemmelig møte et annet sted enn der de vanligvis forhandler torsdag kveld.

KrF og Venstre skal først ha holdt et felles koordineringsmøte før de skal ha hatt et raskt møte med forhandlerne for regjeringspartiene. Der skal innspillene og kravene etter runden med partigruppen ha blitt presentert.

Trine Skei Grande uttalte etter Venstres gruppemøtet at hun ikke trodde regjeringspartiene kom til å bli overrasket over noe av det hun ville komme tilbake med fra møtet, og avviste at partiet ville legge nye krav på bordet.

Hareide sa han hadde fått noen gode råd og enkeltinnspill han vil ta med tilbake til forhandlingsbordet, men at helheten var den samme.

Politi og vei

Et av de vanskeligste stridspunktene mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre er regjeringens foreslått kutt i bil- og bensinavgifter tilsvarende 1,3 milliarder kroner.

Kuttforslaget strider diametralt mot Venstres krav om et grønt skatteskifte til neste år.

Grande vil ikke si om stortingsgruppa nå har gitt henne grønt lys til å likevel godta kutt i disse avgiftene.

– Det skal jeg si til dem vi forhandler med, men vi har nå et forslag til løsning som gjør at regjeringen kan få flertallet for budsjettet sitt, uttalte hun.

Overtid

Budsjettforhandlingene er nå inne i sin tredje uke. Dersom partene ikke kommer til enighet innen fredag, må finansdebatten 27. november utsettes.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland uttalte onsdag at han har tro på at de fire partiene vil klare å gi landet et budsjett innen fredag.

Les også:

Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomrissStøre forberedt på kritikk for skatteskjerpelseArbeiderpartiet vil reversere bredbåndskuttIkke enighet om budsjettavtale for 2015 i EUGrande: Flere dager unna en løsningPublisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nytt budsjettforhandlingsmøte torsdag kveld

  2. Budsjettenighet i natt

  3. Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

  4. Innspurt i budsjettforhandlingene

  5. Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld