Verdens toppledere møtes i Beijing

PÅ PLASS: USAs utenriksminister John Kerry har ankommet Beijing, hvor han skal delta på toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC).
Publisert: Publisert:Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans amerikanske motpart John Kerry er blant lederne som møtes for diskusjoner før neste ukes toppmøte i Beijing.

Mange toppolitikere har planlagt møter på sidelinjen av møtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC), som innledes i Beijing tirsdag.

En talsmann for Kreml sa tidligere denne uken at det ikke blir noen tosidige møter mellom Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama, men Lavrov og Kerry skal møtes, ifølge kilder i Russlands utenriksdepartement. Det har så langt ikke kommet noen detaljer om utenriksministrenes møte, men det er ventet at de skal ta for seg krisen i Ukraina.

Demonstranter vil delta

Putin reiser til Beijing søndag, og skal ha samtaler med sin kinesiske motpart Xi Jinping på tomannshånd.

Demonstranter i Hongkong har vurdert å komme ubedt til toppmøtet. Fredag ba de i stedet Hongkongs forrige leder Tung Chee-hwa arrangere et formelt møte om politisk reform med kinesiske ledere og om å megle mellom dem og sentrale myndigheter.

Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping har allerede blitt enige om å gjenoppta en direkte politisk dialog for å unngå ytterligere konflikt om ubebodde øyer i Øst-Kina-havet.

– Verre enn fengsel

Den kinesiske dissidenten Hu Jia er meget kritisk og sier kinesiske myndigheter har innført restriksjoner «strengere enn i et fengsel» før de internasjonale, diplomatiske møtene. Hu sitter i husarrest etter kampanjer om blant annet miljø og hiv og sier tiltakene er de verste siden OL i 2008.

– Restriksjonene jeg møter under husarresten under APEC, er verre enn da jeg var i fengsel, sier Hu. Politiet planla å flytte ham fra Beijing under toppmøtet.

Fredag uttrykte Det hvite hus dyp uro for behandlingen av kinesiske menneskerettsadvokater, og de skal ha diskutert forverringen av situasjonen for menneskerettigheter i Kina.

Les også:

Nå er Kina ett skritt nærmere å sende en mann på månenBoligsprekk i Kina kan gi store tap i norske bankerKinesisk oljegigant snuser på norsk sokkel

Publisert: