Treholt om Kypros-krisen:
- Det går rykter om at Putin er på vei

Ryktene syder mens Kypros vakler på kanten av statskonkurs.

OVERRASKET: Arne Treholt er overrasket over at EU velger å sette hardt mot hardt for å redde eurosonens minste økonomi.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Samtidig som parlamentet på Kypros forbereder seg på å stemme over avtalen om kriselån fra EU syder ryktene på Middelhavs-øyen.

Den Kypros-baserte forretningsmannen Arne Treholt forteller på telefon om en kaotisk situasjon hvor ryktene syder.

Mandag er det fridag på Kypros og bankene er stengt.

- Minibankene er tomme og hvordan det går hvis man vil betale med kort, vet jeg ikke. Det blir vel opp til den enkelte, forteller Treholt.

- Det siste ryktet er at Russlands president Vladimir Putin har engasjert seg og at han er på vei, sier han til E24.

I rykteflommen verserer det også opplysninger om at russiske banker selv går inn for å redde de to mest utsatte kypriotiske bankene.

Les også: - Dette er en «gamechanger»

Russere rammes

Bakgrunnen for det mulige russiske engasjementet er at opp mot halvparten bankinnskuddene i bankene på Kypros tilhører russiske privatpersoner og selskaper.

Russiske interesser rammes derfor hardt av den foreslåtte engangsskatten på bankinnskudd. Skatten er en del av en krisepakke for å få lån fra EU på 10 milliarder euro.

Ifølge avtalen skal innskudd over 100.000 euro bli belastet med en skatt på 9,9 prosent, mens innskudd under 100.000 euro skal beskattes med 6,75 prosent.

- Det er ikke sikkert at russerne vil la seg diktere fra Brüssel når det er de som må ta store deler av regningen, sier Treholt til E24.

Les også: Sammenligner krisen med Tyrkias invasjon

- Farlig

I sine første kommentarer omtaler Russlands president skatteforslaget som «urettferdig, uprofesjonelt og farlig», ifølge sin talsmann Dmitry Peskov.

Putin avholdt ifølge talsmannen mandag et ekstraordinært møte om det gjeldsrammede lille samfunnet innerst i Middelhavet.

Ved utløpet av 2012 hadde russiske banker omlag 12 milliarder dollar plassert i kypriotiske banker, og selskapsinnskudd på 19 milliarder dollar, ifølge Moody`s.

Det spesielle i situasjonen er at EU har forutsatt at Russland går med på å reforhandle betingelsene på et lån på 2,5 milliarder euro som tidligere er gitt til Kypros.

EU forutsetter at russerne går med på både å forlenge løpetiden og redusere renten.

- Ikke hvitvasking

Enkelte kritiske røster hevder at pengene som russerne har plassert på Kypros i stor grad er en del av hvitvaskingsoperasjoner. Det er en teori Treeholt ikke deler.

- Dette dreier seg ikke om hvitvasking, men om ganske vanlig skatteplanlegging, sier han.

PROTESTER: Demostranter roper mot kortesjen som bringer president Nicos Anastasiades til parlamentet på Kypros mandag formiddag.

Treholt vil nødig spå om utfallet når parlamentet på Kypros skal stemme over avtalen. Det som er klart er at president Nicos Anastasiades trenger støtte fra flere enn sitt eget parti som kun har 20 av 56 seter i partlamentet.

Forhandler om justering

Det siste døgnet har presidenten forsøkt å få justert avtalen slik at skatten på innskudd under 100.000 euro «kun» blir på tre prosent, mens den på innskudd over 100.000 euro blir 12,5 prosent.

- Dette er et forsøk på å sukre pillen for å få parlamentets medlemmer til å bli med avtalen, sier Treholt.

Han er sterkt kritisk til forslaget som han karakteriserer som ren konfiskasjon av private midler.

- Det er ganske uvanlig i den liberaløkonomiske sfære, sier Treholt.

Han selv og selskapet hans ikke vil bli rammet i særlig grad.

- Våre klientmidler er plassert i andre banker, sier han.

- Urimelig

Men han mener forslaget er svært urimelig for befolkningen på Kypros.

- Jeg har snakket med medarbeiderne våre. Dette er folk som samtidig som de sliter for å få endene til å møtes forsøker å sette av litt sparepenger. Det er klart at de oppfatter dette som et hardt slag, sier Treholt.

Les også

Sammenligner krisen med Tyrkias invasjonKypros' president: - Går mot total kollaps og euroexit uten redningspakkeKyprioter i sinne over betingelsene for kriselånKypros får krisepakke på ti milliarder euro

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Frykter systemet bryter sammen

  2. Russland kan sitte på nøkkel i Kypros-krisen

  3. Gresk avis: Russland vil ha marinebase på Kypros

  4. Krisemøte på Kypros

  5. Kypriotisk minister:- Vi undersøker en plan B