Dette kommer de borgerlige til å krangle om

Avisene er fulle av spekulasjoner rundt hvilke innrømmelser partiene ikke kan gi, og i hvilke saker de kan akseptere tap. Neste uke starter forhandlingene.

KLARE FOR FORHANDLINGER: Her fra Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Krf-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande under et møte med pressen i Spikersuppa under valgkampen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Skal vi tro hemmelige kilder i Fremskrittspartiet, som Bergens Tidende (BT) har snakket med, synes den tilsynelatende vanskeligste saken å være den letteste å løse. Det er nemlig ikke like viktig for Frp å starte oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nå, som det er Kristelig Folkeparti og Venstre å forhindre det.

– Dette er en viktigere sak for sentrumspartiene enn det er for oss, sier en sentral kilde i Frp.

Onsdag morgen kunne NRK på sin side fortelle at Venstre ikke ville gå inn i regjeringsforhandlinger med noen ultimative krav, heller ikke om Lofoten, Vesterålen og Senja. Samme morgen skrev VG om «Venstres Lofoten-ultimatum», hvor hele regjeringens levedyktighet så ut til å avhenge av nettopp dette spørsmålet.

– Hvis Høyre kjører denne saken igjennom, så er det fordi de vil regjere alene, sier en svært sentral KrF-kilde til BT torsdag.

LES OGSÅ: Slik må Solbergs regjering overkjøre Finanstilsynet

Viker ikke i bomsaken

I BT vender KrF-kildene dessuten tommelen ned for Frps krav om bomfrie veier og lover iherdig kamp mot tidlig ultralyd, men skal være villig til å nedprioritere kampen mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

Frp-nestleder Per Sandberg er imidlertid helt klar overfor NTB på at hans parti ikke er villig til å legge bomsaken til side for å skape og bevare husfred i en ny koalisjonsregjering.

– Bompenger, justispolitikk og innvandring er våre viktigste saker. Det er det ikke tvil om, sier Sandberg, som kjapt legger til at Frp heller ikke stiller med ultimatum i forhandlingene.

På innvandringsfeltet foreslås et kompromiss der en åpner for en mer human politikk overfor asylbarna, mens en svarer med å stramme inn overfor kriminelle asylsøkere, ifølge BT. Frps forslag om å plassere asylsøkere i lukkede mottak mens de venter på utkastelse, kan få tilslutning.

FORELØPIG VENNER: Fra venstre Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (Krf).

Vanskeligste saker urørt

Leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti bekrefter imidlertid overfor Aftenposten at de fire opposisjonspartiene så langt ikke engang har tatt i de sakene som er vanskeligst til å bli enige om. Det er et helt annet inntrykk enn av hva Høyre-leder Erna Solberg har prøvd å skape, om at de fire partiene er enige om langt mer enn hva man får inntrykk av i mediene, skriver Aftenposten.

Kilder i Venstre peker overfor Aftenposten på at enkeltsaker det er konflikt om er én ting, men at den virkelig nøtten er å bli enige om hvor mye penger som skal brukes på forskjellige gode formål. Venstre- og KrF-kilder poengterer at det ikke nytter å gi dem seirer i saker de uansett ville vunnet ved ordinær stemmegivning i Stortinget.

Det er eksempelvis flertall i Stortinget for å beholde fedrekvoten, et høyt bistandsnivå og flertall mot innføring av karakterer i femteklasse på barneskole, ifølge Aftenposten.

Venter på mandat

Det som uansett er sikkert, er at detaljforhandlingene fortsatt ligger langt fram i løypa, og vil trolig ikke starte før et stykke ut i neste uke. Venstres stortingsgruppe skal torsdag gi Trine Skei Grande mandat til å bli med i innledende avklaringer om et mulig regjeringsgrunnlag, Hareide fikk klarsignal til dette tirsdag mens Høyre skal ha fellesmøte mellom den nye stortingsgruppa og sentralstyret fredag.

Når de fire partienes forhandlingsdelegasjoner møtes mandag for innledende sonderingssamtaler vil partiene først rydde unna de vanskeligste sakene, skriver Dagsavisen. Det vil si hvorvidt handlingsregelens begrensninger skal gjelde, om regjeringen skal jobbe for å åpne oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, miljø- og klimapolitiske saker, om asyl- og innvandringspolitikken skal bli enda strengere, størrelse og innretning på bistanden, størrelsen på lovte skattelettelser og om det skal gjøres endringer alkoholpolitikken, ifølge avisen.

LES OGSÅ:

Usikkert når de borgerlige kan fjerne ostetollen

Venstre krever rask avklaring om Lofoten-vern

Frp vil ha stortingsmelding om handlingsregelen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hareide og Skei Grandedanner front mot Frp

  2. Venstre åpen for en tredje vei til makt

  3. Venstre og KrF går for budsjettløsning

  4. Statsministerens kontor bekrefter Nydalen-samtaler

  5. Tror på endelig regjerings-avklaring i dag