Rører ikke renten

Draghi holder styringsrenten rekordlav.

PRESSET: President Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken kan måtte ta grep for å svekke euroen.
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ECB) holder styringsrenten på rekordlave 0,75 prosent. Ifølge DNB Markets var dette som ventet. Sentralbanksjef Mario Draghi opplyser torsdag at avgjørelsen var enstemmig.

Større spenning var det knyttet til den sterke euroen.

Etter at myndighetene i både Japan og USA tok grep for å svekke sin valuta, nådde euroen sitt høyeste nivå mot dollaren på 14 måneder. Kombinert med tilbakebetaling av kriselån fra europeiske banker legger dette press på sentralbanken.

Under en pressekonferanse torsdag uttrykte Draghi bekymring over at den sterke euroen kan få konsekvenser for inflasjonen og skade den økonomiske veksten.

- Valutakursen er ikke et mål for pengepolitikken, men den er viktig for veksten og stabiliteten. Vi ønsker å se om verdsettelsen er vedvarende, og om det endrer vår vurdering av risikoen i forhold til prisstabilitet, sier Draghi, ifølge Bloomberg.

Draghi understreker at ECB fremdeles er beredt til å iverksette stimulerende tiltak. Den sterke euroen kan skade eksporten fra unionen.

- Eurosonens økonomi trenger en sterkere euro like mye som den trenger et hull i hodet. Dersom muntlige grep ikke stanser stigningen, kan sentralbanken igjen måtte kutte renten, sa makrosjef Nick Kounis ved ABN før pressekonferansen.

Også ikke-eurolandet Storbritannia har rekordlav styringsrente, og sentralbanken Bank of England vedtok torsdag å holde den uendret på 0,50 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no