Ap vil ikke gripe inn i Statoils planer

Arbeiderpartiet holder fast på prinsippene i statens eierskapsmelding, men vil ikke gripe inn i Statoils utflaggingsplaner.

BLANDER SEG IKKE: Statsminister Jens Stoltenberg viser til eierskapsmeldingen når han blir spurt om Aps utspill om Statoils utflaggingsplaner. Her er han avbildet sammen med Statoil-sjef Helge Lund tidligere i år.

Kent Skibstad
  • NTB
Publisert:

– Statens forventninger som eier i Statoil er tosidige: Den ene går på fortjeneste, og den andre er at Statoil har et samfunnsansvar og sosiale oppgaver som følger av eierskapsmeldingen, sier Cecilie Bjelland, som er leder av Stavanger Arbeiderparti.

Saken om Statoils utflagging ble diskutert på partiets sentralstyremøte tirsdag. Bjelland vil ikke gå i detalj, men forteller til NTB at Arbeiderpartiets syn på et aktivt statlig eierskap fortsatt gjelder slik det er beskrevet i eierskapsmeldingen.

– I meldingen er staten tydelige på at det er forventninger i forhold til norske arbeidsplasser, og vi regner med at Statoil tar statens forventninger med i sine vurderinger, sier hun.

LES OGSÅ: Statoils utflaggingsplaner får rødgrønn pepper

Skal gi avkastning

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har uttalt at Statoils utflagging er i tråd med statens ønsker.

Cecilie Bjelland

Henning Carr Ekroll

Statsminister og Aps partileder Jens Stoltenberg viser til eierskapsmeldingen når han blir spurt om han er enig i dette.

– Statoil skal gi avkastning for eieren, i tillegg til at det er en målsetting om å ha hovedkontorfunksjonene i Norge. Det er det som står i eierskapsmeldingen, og det er den politikken som gjelder, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Frp anklager Ap for dobbeltspill om Statoil

Blankofullmakt ikke akseptabelt

I løpet av sommeren har det blitt kjent at Statoil vurderer å flytte 250-300 stillinger innen IT, bygg og administrasjon, HR og finans til lavkostland innen 2015. Innen 2020 kan det delvis statseide selskapet ha flagget ut så mange som 1.000 stillinger.

Fagforeningene har reagert kraftig på Borten Moes uttalelser, som oppfattes som en blankofullmakt for Statoil til å flagge ut arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil

– Disse tingene må håndteres innad i Statoil og diskuteres med de ansatte, sier leder av LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande. Han forventer en klarere linje fra regjeringen på Statoils ansvar for å opprettholde kompetansearbeidsplasser i Norge.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. - Dette er overhodet ikkei tråd med Aps syn

  2. Frp anklager Ap for dobbeltspill om Statoil

  3. Ola Borten Moe støtter Statoils utflagging

  4. Hevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner

  5. - Kan ende i masseutflagging