– Det er viktigere med konkrete reformer enn kronikker

Ordkrigen og forhandlingene mellom EU og Hellas fortsetter.

INGEN GOD TONE: EU-president Jean-Claude Juncker (t.v.) og den greske statsministeren Alexis Tsipras er ikke alltid like enige.
Publisert: Publisert:

Selv garvede skvatt litt da EU-president Jean-Claude Junckers offisielle talskvinne ble bedt om å kommentere den greske statsministeren Alexis Tsipras utspill i en kronikk i den franske avisen Le Monde om at enkelte av landets kreditorer stilte absurde krav i forhandlingene.

– Det er viktige med konkrete reformforslag enn kronikker, sa Mina Andreeva ifølge flere internasjonale medier mandag formiddag.

Les også

Hellas håper denne trioen skal løse gjeldsfloken

Forfall fredag

Allerede førstkommende fredag forfaller et avdrag på den greske statsgjelden til IMF på 300 millioner dollar. Det er det første forfallet av flere i løpe av juni og en bunnskrapt gresk statskasse gjør at mange tviler på om gjelden vil bli betjent ved forfall.

– Vi driver ikke med å sette tidsfrister. Den eneste fristen er slutten av juni, sier Andreeva.

Regjeringen i Hellas signaliserte i forrige uke at de trodde en avtale som kunne utløse de siste 7,2 milliarder euroene av kriselånene fra de andre eurosonelandene og IMF.

Pengene skulle egentlig ha blitt utbetalt før jul og hjelpeprogrammet avviklet ved nyttår, men hverken den gamle eller den nye greske regjeringen klarte å forhandle frem en avtale som utløste de sårt tiltrengte milliardene.

Les også

Tsipras anklager kreditorene for absurde reformkrav

Kan handle raskt

Andreeva understreker at eurosonen kan handle raskt om forhandlingene mellom den greske regjeringen og byråkratene i eurosonen fører frem til et avtaleutkast.

Hun viser tyil at det neste planlagte møtet for finansministrene i eurosonen er 18. juni, men at de kan komme sammen tidligere, om det skulle bli nødvendig.

Les også

IMF-sjefen åpner for gresk euroexit

I Tyskland sier forbundskansler Angela Merkels stedfortreder Sigmar Gabriel at han ikke har gitt opp håpet om en avtale med Hellas.

– Jeg tror at alle forslagene nå ligger på bordet og vi kan bare håpe at de som har politisk ansvar, også de med ansvar i Hellas, vil bruke den knappe tiden vi har igjen til å fatte beslutninger, sier han til Reuters.

Senere mandag skal Merkel, president François Hollande og Juncker møtes i Berling.

En tysk regjeringstalsmann sier at hovedtemaet for møtet ikke er Hellas, men at det ikke kan utelukkes situasjonen i Hellas vil bli drøftet.

Ifølge Bloomberg setter den greske nå sin lit til at Tysklands mektige forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande skal få en avtale på plass.

Telefonkonferanse søndag

Søndag hadde Tsipras en telefonkonferanse med Merkel og Hollande om situasjon og tyske regjeringstalsmenn karakteriserer samtalene som «konstruktive».

Publisert:
Gå til e24.no