- Verdensøkonomien er sårbar for aksjefall

Det internasjonale pengefondet ber land om å bruke oppgangen til å styrke finansinstitusjonene.

LURT FORBRUK: - Vekstøkonomiene bør benytte inntekter som de har tjent seg opp i dagens gode markedsforhold til å gjenoppbygge det finanspolitiske handlingsrommet, mener IMF og IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn.

YURI GRIPAS/REUTERS/SCANPIX
  • E24/NTB/Six News
Publisert:

De finanspolitiske risikoene er fortsatt høye, da fremskritt i noen regioner utlignes av forsinkelser i budsjettkonsolideringen i andre.

Det skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i sin rapport «Fiscal Monitor» for april som ble lagt frem tirsdag.

De fleste modne økonomier vil redusere sine budsjettunderskudd i år, men USA har tatt en pause i justeringen og finanspolitiske justeringer i Japan er utsatt, sammenlignet med det som var planen under forrige IMF-rapport i november.

Gjeldsnivåene er fortsatt stigende i de fleste modne økonomier og finansieringsbehovet er på historisk høye nivåer, skriver IMF.

Sårbar for markedssvingninger

Selv om markedsforutsetningene for det meste er fordelaktige, har markedene historisk reagert sent og brått på forverrede finansielle tilstander.

Utsiktene for vekstøkonomiene er bedret, men dette skyldes delvis høyere aksje- og råvarepriser, lave renter og sterk kapitalflyt.

En endring i disse faktorene kan innebære en motsatt effekt, sier IMF. Enkelte modne økonomier kan også være på vei mot gradvis overoppheting.

IMF vil ha reformer

For de modne økonomiene er det nødvenig at en stabil utvikling starter nå, for å få ned gjeldsnivåene til betryggende nivåer på mellomlang sikt, mener IMF.

Vekstøkonomiene bør benytte inntekter som de har tjent seg opp i dagens gode markedsforhold til å gjenoppbygge det finanspolitiske handlingsrommet, fremfor å øke utgiftene på kort sikt.

Begge grupper bør gjøre fremskritt med strukturelle reformer for å styrke vekst og kapital. I tillegg bør de finansielle institusjonene styrkes, samt gjøres mer transparente, skriver IMF.

Flere nyheter hos E24

Flere artikler

  1. - Det er en fri verden

  2. IMF bekymret for nordmenns gjeld

  3. Historisk høy gjeld i norske husholdninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror på spansk vekstallerede i år

  6. IMF kutter globale vekstanslag