EU diskuterer nye Hellas-krav

EU-topper diskuterer nye tilbakebetalingsgarantier om Hellas må låne enda mer penger.

EURO I FARE: Mange har i løpet av helgen spekulert på om Hellas kan være på vei ut av eurosonen, etter at en tysk avis meldte at et hasteinnkalt krisemøte fredag kveld handlet om nettopp dette.
Publisert:

Stadig mer tyder på at kriselånet til Hellas på 110 milliarder euro, som kom på plass i mai 2010, ikke er tilstrekkelig til å sikre landet fra en fremtidig konkurs.

På det hasteinnkalte møtet i eurosonen fredag kveld skal EU-toppene ha diskutert mulighetene for å kreve sterkere tilbakebetalingsgarantier fra Hellas for å låne dem nye midler, melder Bloomberg.

Å låne de kriserammede grekerne enda mer penger skaper nemlig innenrikspolitiske problemer for flere av regjeringene i EU, der befolkningen ikke støtter å bruke mer statlige midler på å redde Hellas' økonomi.

Spesielt i Tyskland og Finland er skepsisen svært stor til å bidra til å redde de søreuropeiske landene.

Allerede da EU forhandlet med Irland i fjor høst foreslo finnene at Irland skulle avkreves pantegarantier for kriselånene, men da vant de ikke gjennom med sitt syn.

LES OGSÅ: Sannfinländarna mot Portugal-støtte

- Må bite i det sure eplet

Nå skal altså flere av de andre eurolandene være på gli mot at det må stilles tøffere krav overfor Hellas om landet skal få ytterligere kreditt.

Norbert Barthle, budsjettalsperson for Angela Merkels tyske regjeringsparti, forteller at finansministrene som møttes fredag diskuterte hvordan de kan hjelpe Hellas med å betale statsgjelden.

- Vi må rett og slett bite i det sure eplet. Vi må hjelpe Hellas med å hjelpe seg selv, for hva er alternativet? Vi må unngå å bli presset over stupet til restruktureringsalternativet, sier han ifølge Bloomberg.

Andre tiltak som ble diskutert på møtet på fredag var å senke renten på gjelden og å forlenge løpetiden på gjelden.

Avviser konkursfare

Prisingen på forsikring mot mislighold av de greske statsobligasjonene viser at finansmarkedet lenge har ventet at landets gjeld må restruktureres.

Dette avvises imidlertid fortsatt fullstendig av alle EU-topper.

- Vi ønsker ikke at eurosonen skal eksplodere uten grunn. Vi utelukker restruktureringsalternativet, selv om det ser ut til å diskuteres mye i enkelte finansmiljøer, sa eurosone-leder Jean-Claude Juncker til pressen etter møtet i Luxemburg fredag kveld.

Å restrukturere en lands statsgjeld innebærer i praksis at landet slås konkurs.

LES OGSÅ: Nekter for å vurdere euro-exit

- Euro-exit som å gå til krig

Helgen eurospekulasjoner har dreid som at tyske Der Spiegel fredag skrev at et hasteinnkalt møte i eurosonen samme kveld egentlig handlet om at Hellas vurderte å forlate eurosonen.

- Det er uunngåelig at Hellas forlater unionen. De har ingenting der å gjøre, sa sjeføkonom Petter Eilif de Lange til E24 da nyheten ble kjent.

Imidlertid ble ryktene avvist av både eurogruppens leder Jean-Claude Juncker og den greske finansministeren George Papaconstantinou.

- Konsekvensene ville være katastrofale: Statsgjelden vil dobles, banker vil kollapse og landet vil gå inn i en resesjon som kan sammenliknes med et som land som er i krig, sier Papaconstantinou ifølge Marketwatch.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: