Vekst i oljefondet gir Jensen mer å rutte med

Oljefondets verdi når 5.000 milliarder kroner i år, og dermed kan finansministeren bruke mer penger uten å måtte bryte handlingsregelen.

GRUNN TIL Å SMILE: Det ser ut til at den nye regjeringen og finansminister Siv Jensen får 300 milliarder mer enn ventet i oljefondet innen utgangen av året.

Stian Lysberg Solum
  • NTB
Publisert:

Anslaget om at Statens pensjonsfond utland (oljefondet) verdi ved årets slutt vil overstige 5.000 milliarder kroner, bekreftes overfor Dagens Næringsliv fra kilder med nær kjennskap til budsjettforhandlingene.

Anslaget er nesten 300 milliarder kroner høyere enn det den avgåtte rødgrønne regjeringen la til grunn i sitt budsjett.

BAKGRUNN: Jensen: – Vrien budsjettarv fra de rødgrønne

Det er ikke Norges Bank som legger fram anslag på oljefondets framtidige størrelse, men Finansdepartementet. Det endelige beløpet blir presentert fredag i tilleggsproposisjonen, altså regjeringens forslag til endringer i den avgåtte rødgrønne regjeringens statsbudsjett for 2014.

DNs kilder bekrefter både størrelsen på oljefondet og hvor mye oljepenger regjeringen vil bruke. Avisen får bekreftet at Jensen vil bruke færre oljekroner i prosent enn det hennes forgjenger Sigbjørn Johnsen (Ap) gjorde. Avstanden til handlingsregelens fireprosentbane vil øke, bekrefter en sentral kilde. Jensen ønsker ikke å kommentere saken.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB er litt overrasket over at regjeringen vil bruke noe mer oljepenger enn de rødgrønne, men legger til at det er vanskelig å si at det er uansvarlig. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener endringen Jensen legger opp til, ikke er stor fra de rødgrønne. Dette er et bevis på at statsminister Erna Solberg (H) bestemmer rammene, mener Andreassen.

LES OGSÅ:

Nordiske finansministre: Vil stagge svenske bankfilialer i Norge

Jensen gjør valgløfte om til utredning

Flere artikler

  1. Muligens duket for symbolsk skatte- og avgiftslette

  2. Ny rekord: 9.531 milliarder

  3. Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen

  4. Annonsørinnhold

  5. Varsler tøffere tider for Erna

  6. Økonomer: I dag kan oljepengebruken passere 200 milliarder kroner