KOMMUNER I FINANSKRISE: Terra utnyttet smutthull

I 2001 trosset kraftkommunen Vik loven om at norske kommuner ikke kan låne penger til aksjekjøp - og fikk tillatelse etterpå. Det har de fire Nordlands-kommunene utnyttet.

Publisert:

Kommuneloven sier tydelig hva kommuner kan låne penger til. Aksjer og obligasjoner faller utenfor.
- Det er ikke lov å låne til aksjekjøp, sier generalsekretær Asbjørn O. Pedersen i Forbund for kommunal økonomiforvaltning.

Lånte penger

De siste dagene er det blitt kjent at kommunene Narvik, Rana, Hattfjelldal og Hemnes har satset 451 millioner lånte penger på et komplisert verdipapirfond.

For å øke avkastningen ble det gjennom Citibank i tillegg tatt opp lån på åtte til ti ganger det beløpet. Det samlede beløpet på 4 til 5 milliarder kroner ble investert i et veddemål om utviklingen på amerikansk kommunegjeld. For øyeblikket er det lånt åtte ganger 451 millioner, noe som gir en samlet investering på ca. 4 milliarder kroner.
Etter det Aftenposten har grunn til å tro gjøres gjeldsfinansieringen med ryggdekning i et brev Vik kommune i Sogn og Fjordane fikk fra Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) i 2002.

I et rundskriv i juli 2003 ble kommuner og fylkeskommuner også informert om denne avgjørelsen. Departementet vedgår at det utelukkende er brevet som gir Terra og de fire Nordlands-kommunene anledning til å laste opp med gjeld.
- Terra har brukt dette for hva det er verdt, og kanskje litt til, sier avdelingsdirektør Thor Bernstrøm i KRD til Aftenposten.

- Likevel sa dere det var lov?
- Det var den vurderingen som ble gjort den gangen. Vi har ikke gjort vurderingen siden, sier han.
- Vil dere gjøre det nå da?
- Nå må vi ta en ting av gangen, sier Bernstrøm.

Vil ikke kommentere
Terra ville i går ikke kommentere brevet og hvorvidt dette har blitt brukt til å overbevise kraftkommuner om at investeringene var innenfor loven.
Det var i 2001 at Vik inngikk en avtale med forvalteren DnB Markets. De lovet å betale oppunder 10 millioner kroner årlig, mot å få snaut 70 millioner kroner med en gang.
Det årlige beløpet på 10 millioner var bundet til å komme fra inntekter etter salg av kraft i og utenfor kommunen. Pengene satte de i obligasjoner gjennom Terra Forvaltning i 2001, de hadde også kjøpt aksjer i 2002.
For alle praktiske formål ligner det på et lån.

Kritisk kommunerevisor

Kommunerevisoren likte ikke avtalen, og påpekte at den måtte regnes som lån. I et brev fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane til KRD blir det bedt om en vurdering avtalen til Vik kommune. Svaret fra departementet er derimot ikke fullt så negativt.
"Departementet finn at avtalen mellom Vik Kommune og DnB Markets ikkje kan likestillast med lån.", skriver de.
Begrunnelsen er nettopp at pengene Vik har bundet seg til stammer fra inntekter av kraftproduksjon.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:

Flere artikler

  1. Lov kan bli endret

  2. Rådmenn spekulerte med Sharia-lån

  3. Terra-kommuner fikk medhold i lagmannsretten

  4. Annonsørinnhold

  5. Riksrevisjonen slakter Kommunaldepartementet

  6. Har én milliard ekstra med søppel å selge