Norges FN-delegasjon snur etter «beklagelig feil»: Betaler for milliardær-seminar

Norges FN-ambassadør Mona Juul (61) fikk hotell og måltider spandert av finansmann Nicolai Tangen (53) på hans USA-seminar i november. Nå vil FN-delegasjonen betale for oppholdet.

NORGES FN-AMBASSADØR: Norges FN-ambassadør, Mona Juul.
Publisert:

Det opplyser presseråd Ragnhild H. Simenstad ved Norges FN-delegasjon til VG i dag.

VG kunne lørdag fortelle at finansmann Nicolai Tangen (53), brukte millioner av kroner på en spektakulær tur til USA få måneder før han ble ansatt som ny sjef for Oljefondet.

Over 30 nordmenn deltok på tredagers-seminaret, deriblant flere høytstående samfunnstopper. Norges FN-ambassadør Mona Juul deltok også på det Tangen overfor VG har karakterisert som et «privat» arrangement.

Verdensstjerner

Gjester fra Europa fikk tre netter på Hilton, middager, mottakelser og konserter med verdensstjernene Sting og Gregory Porter. Juul var allerede i USA og Norges FN-delegasjon betalte for transport til Philadelphia og seminaret fra New York.

Oppholdet på Hilton og bevertning på seminaret ble betalt av Tangen, har VG fått bekreftet av Juul.

Etter at VG tok kontakt har FN-delegasjonen bestemt seg for å betale tilbake utgiftene for oppholdet. Det inkluderer hotellutgifter og måltider.

– Oppholdet skulle vært betalt for av delegasjonen, og ved en beklagelig feil skjedde ikke det. FN-delegasjonen vil ta initiativ til at dette blir ordnet opp i, skriver Simenstad til VG søndag ettermiddag på vegne av FN-delegasjonen, som blir ledet av Mona Juul.

Slik beskrev en annen av deltakerne, styregrossist og kunstsamler Knut Bruntland, seminaret, til VG:

– Opplegget var helt utrolig. Det ble spandert. Vi var invitert som gjester uten å betale noe selv, det var usedvanlig raust av Tangen.

Deltagerne ble bedt om å ikke dele bilder fra seminaret eller referere enkeltuttalelser fra personer som deltok. Ingen deltagere VG har spurt, eller Tangen selv, har ønsket å dele bilder med VG.

MÅ BETALE: Statsminister Erna Solberg sier det er viktig med åpenhet rundt reiser som dette.

Solberg: – Skal betales

Statsminister Erna Solberg sa til VG tidligere i dag at det er klare regler for hva man kan motta som regjeringsmedlem eller statsansatt.

– Det er ikke anledning til å ta imot gaver, reiser, hotellopphold, bevertning eller andre fordeler som er egnet til, eller som av giveren er ment, å påvirke det vi gjør i jobbene våre, sier Erna Solberg.

– Når vi er på reiser eller seminarer i embets medfør, skal det altså betales av arbeidsgiver på vanlig måte. Det er også viktig at det er full åpenhet om det, sier Solberg.

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Kontakt oss på e-post (bjorn.haugan@vg.no) (eiliv@vg.no) (eirik.rosvik@vg.no) eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4745291836.

Tangen holdt det private og lukkede seminar på den prestisjefulle handelshøyskolen Wharton ved University of Pennsylvania, der han tidligere har vært student.

Gjestelisten VG har fått tilgang til viser mange verdensledende personer innen sine felt, blant andre den tidligere britiske utenriksministeren William Hague og olympisk mester i seiling Annie Lush. Rundt 150 personer deltok, opplyser Tangen.

Juul var en av deltagerne i den første paneldebatten lørdag morgen. Der diskuterte hun framtidsutsikter for 2020 sammen med Hague, NUPI-direktør Ulf Sverdrup, David Li fra banken J.P. Morgan og professor og rektor ved Wharton School, Geoffrey Garret.

– Mona Juul deltok som FN-ambassadør, etter å ha vurdert invitasjonen til å delta i en sterk, faglig paneldebatt samt programmet for konferansen. Transport fra New York til Philadelphia og tilbake sto FN-delegasjonen for, skriver Simenstad på vegne av Juul.

Juul var ambassadør i London fra 2014 til 2018.

– Juul stiftet bekjentskap med Nicolai Tangen da hun var ambassadør i London. Ambassaden hadde kontakt med ham som kjent samler, for å fremme norsk kunst og håndverk.

NY OLJEFONDSJEF: Nicolai Tangen er påtroppende sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond, fra september.

Tar over i september

Daværende Oljefond-sjef Yngve Slyngstad kunngjorde at han ville gå av 30. oktober i fjor. Tangens seminar ble arrangert i november. Tangen har opplyst til VG at seminaret hadde vært planlagt i to år.

26. mars i år, offentliggjorde Norges Bank at Tangen skal overta etter Slyngstad. Han skal etter planen starte i september.

VG kunne lørdag fortelle at Tangens venner og bekjente ga råd og stilte som referanser da han gikk for jobben som sjef i Oljefondet. Ifølge FN-delegasjonen var ikke Mona Juul referanse for Tangen.

Regjeringsadvokaten vil ikke betale

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted skriver i en e-post til VG at han nå i etterkant ikke vurderer å ta noe av regningen for seminaret i USA i november.

– Nei, det gjør jeg ikke, svarer Sejersted på VGs spørsmål.

Sejersted oppgir at han dro som privatperson, og ikke som regjeringsadvokat.

– Så spørsmålet er vel snarere om kunne ta imot denne invitasjonen fra en gammel venn, selv om jeg er regjeringsadvokat. Det vurderte jeg, og kom til at svaret var ja, fortsetter Sejersted.

– Som underordnet etat orienterer jeg Statsministerens kontor (SMK) om relevante forhold som gjelder embetsførsel. Men jeg orienterer ikke om private forhold som ikke har noe med embetsførselen å gjøre.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ble det i en faktaboks opplyst at leder Martin Andersson, Scandinavian Drone AS, var blant deltakerne på seminaret. Dette stemmer ikke. Feilen ble rettet 21.04.20 kl. 13.35.

Publisert:
Gå til e24.no