Usikkert om bedriftene kan søke om kontantstøtte fra i dag

Om alt hadde gått etter planen skulle bedrifter ha kunnet søke på den omfattende kontantstøtteordningen fra i dag. En godkjennelse fra ESA er imidlertid ikke i boks, og kan føre til forsinkelser.

 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Kontantstøtteordningen for bedrifter skal dekke store deler av bedrifters uunngåelige utgifter, som for eksempel husleie, regnskapsføring og forsikring.

Ordningen gjelder i utgangspunktet for mars, april og mai.

Regjeringens plan har vært at bedrifter skal kunne søke om denne støtten fra og med fredag 17.april, men fredag morgen jobber Finansdepartementet fortsatt med å få godkjenning fra ESA.

– Her handler det om å finne avgrensningen som er i tråd med det som er viktig for oss og i tråd med statsstøtteregelverket, sier kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet til E24.

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

Håper på godkjenning fredag

Hun understreker at dialogen med EØS-tilsynet er god, og at departementet tror og håper at godkjenningen er på plass i løpet av dagen.

– I så fall fastsetter vi forskriften fra i dag, og så kommer vi tilbake med informasjon om hvordan det blir med åpningen av portalen.

– Blir det i så fall mulig å søke i dag?

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Det vil ikke ta lang tid mellom godkjennelsen og åpningen av portalen. Vi har jobbet så fort som mulig og lagt opp et ekspressløp her. Vi har sagt tidligst 17.april, fordi vi har sett usikkerheten rundt datoen, sier Wålen.

Les også

Sprengt kapasitet kan gjøre det vanskelig å få hjelp med «kontantstøtte»

Åpenhet

Hun understreker at søknadsportalen for den omfattende ordningen er klar.

Kontantstøtteordningen skal forvaltes av Skatteetaten. Det vil si at den har hovedansvaret for å organisere ordningen og kontrollere søknadene.

Da ordningen ble godkjent av flertallet på Stortinget, ble det lagt vekt på at det skal være stor åpenhet rundt hvem som får støtte. Myndighetene har understreket at bedriftseiere i ettertid må kunne dokumentere tallene sine med en attest fra revisor eller regnskapsfører.

Regjeringen har anslått at det vil bli utbetalt om lag 20 milliarder kroner i måneden, så lenge kontantstøtteordningen til bedriftene varer.

Les også

Reagerer på utbyttedebatt: – En ren avsporing

Slik er ordningen:

 • Bedrifter som har blitt pålagt å stenge: Disse vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader. Planen er at man skal kunne søke om dette fra 17.april.
 • Bedrifter med inntektsfall: Bedrifter som ikke er pålagt å stenge, men likevel har en reduksjon i omsetningen på minst 30 prosent (20 prosent i mars) vil få kompensasjon etter en egen beregningsnøkkel.
 • Minstegrensen for å få kompensasjon: Denne er på 5000 kroner. Maksgrensen for støtte per foretak er 30 millioner kroner i måneden. Det er vedtatt at det vil settes en høyere maksgrense for konserner, men dette må godkjennes ev ESA før det er gjeldende.
 • Disse omfattes ikke av ordningen: Finansnæringen, el-og vannverk, selskaper innen olje- og gassutvinning, foretak med egne støtteordninger, foretak uten ansatte (unntatt enkeltpersonforetak som er innehavers hovedinntektskilde) og foretakene uten aktivitet eller de som er under konkursbehandling, omfattes ikke. Ordningen gjelder ellers for alle skattepliktige registrerte foretak i Norge.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. ESA
 3. Finansdepartementet
 4. Skatteetaten

Flere artikler

 1. 323 bedrifter må tilbakebetale støtte - disse fem tingene går igjen

 2. Sprengt kapasitet kan gjøre det vanskelig å få hjelp med «kontantstøtte»

 3. Har ansvaret for milliarder til bedriftene: – Jobber ut fra der vi tror risikoen kan ligge

 4. Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

 5. Regnskap Norge anslår at 140.000 bedrifter kan søke om «kontantstøtte»