Øystein Olsen tror på myk landing i boligmarkedet

Men det er risiko for at boligbremsen blir kraftigere enn Norges Bank har forutsett, erkjenner sentralbanksjefen.

BOLIGMARKEDET: Byggingen har skutt i været de siste årene. Nå bremser boligmarkedet, men sentralbanksjef Øystein Olsen tror det blir en myk landing.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen tror det er mest sannsynlig at boligmarkedet går inn for en myk landing, etter det markerte omslaget fra vårparten i år.

Det er likevel en risiko for at utviklingen blir verre enn sentralbanken anslår, erkjenner Olsen.

– Risikobildet er der, også nedsiderisikoen, som vi har vært tydelige på å beskrive i vår siste rapport fra september, sier sentralbanksjefen til E24.

– Hvor vi beskriver utviklingen som at det er mest sannsynlig at vi kan få en myk landing, både på prissiden og aktivitetssiden, fortsetter han.

Olsen er tirsdag til stede på eiendomskonferansen til Eiendom Norge og Finans Norge.

Der peker han i sin presentasjon på tre årsaker til omslaget i boligmarkedet, en utvikling som måtte komme, ifølge sentralbanksjefen.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

– Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

– Nedsiderisiko

Tilbake i september, sist gang Norges Bank la frem nye prognoser om norsk økonomi i pengepolitisk rapport i forbindelse med rentemøtet, ble også boligbremsen omtalt.

I rapporten nedjusterte Norges Bank synet på veksten i boligprisene i 2017 og 2018.

Årets boligprisvekst (årsgjennomsnitt) ender på 6 prosent, før den blir på minus 0,4 prosent neste år og deretter snur til pluss 3 prosent i 2019 og 3,7 prosent i 2020, anslo sentralbanken.

– Nedgangen i boligprisene kan bli mer markert enn vi venter. Det kan dempe veksten i norsk økonomi, blant annet gjennom lavere boliginvesteringer, skrev Norges Bank i september.

Veksten i boligbyggingen, som har blitt en viktig motor i norsk økonomi etter oljenedturen, vil avta til omtrent null neste år før den blir svakt negativ i 2019, tror Norges Bank.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Her fornøyd med å holde renten i ro.

– Men at i lys av det boligprisfallet som har vært og eventuelt et sterkere boligprisfall enn vi har lagt til grunn, så er det nedsiderisiko til våre anslag på boligbygging og investeringer, sier Olsen tirsdag.

Boligbremsen

Utviklingen i boligmarkedet har snudd i år etter innstrammingen av boliglånsreglene. Prisveksten på brukte boliger bremser, lageret av usolgte boliger stiger og salget av nye boliger faller kraftig.

Ifølge Eiendom Norges siste statistikk falt årsveksten i de nasjonale boligprisene til 0,7 prosent i oktober, mens den årlige prisveksten i hovedstaden var på minus 2,8 prosent.

Sjef for boligbyggeren Selvaag Bolig, Baard Schumann, tror den svake prisutviklingen varer ut dette året.

– Vi tror ikke de kommer til å falle så veldig mye lenger, men antagelig ut året, kanskje litt inn i neste år. Vi tror det stabiliserer seg i første kvartal neste år, sier han.

saken fortsetter under

BREMS: Boligprisveksten siste tolv måneder (graf) har falt betydelig i år. På månedsbasis (stolper) har det stort sett vært prisfall siden vårparten.

Schumann sier han tror det blir større regionale forskjeller.

– Fordi det vi ser er at det bygges mye boliger i Norge nå, ja, men i det største pressområdet som er Oslo og Akershus, der er det et større behov, sier boligbyggeren.

Han viser til at de to nevnte områdene står for en stor del av befolkningsveksten.

– Boligprisveksten i Oslo i fjor var sammensatt av mange ting. Det var psykologi, folk skulle inn i markedet. Det er det ene. Men min påstand er også at det var for lite til salgs. Det dro opp også, sier Selvaag Bolig-sjefen.

Nye boligprosjekter kan bli utsatt

Appetitten på nye boliger har imidlertid blitt kraftig redusert.

Les også

Ber Finanstilsynet vurdere boliggrep

I slutten av oktober viste boligrapporten Econ Nye Boliger et fall i nyboligsalget på 33 prosent de siste to månedene fra samme periode i fjor. Salgsnedgangen i Oslo var på hele 71 prosent.

– Må dere legge prosjekter i skuffen?

– Vi har ikke gjort det enda. Men det er klart, fortsetter det utover et halvt år, da blir ting utsatt. Men boligbehovet, det forsvinner aldri, det blir bare utsatt i tid, sier Schumann.

– Hva slags prosjekter kan bli satt på vent?

– Det er litt tidlig å si. For i Oslo har vi solgt så bra at vi er i gang med alle store prosjekter akkurat nå. Sånn sett er det nye prosjekter, kanskje på Løren, som kan bli utsatt, vi har nye byggetrinn på Ensjø som kan bli utsatt og så videre. Det er de områdene. Men 86 prosent av det jeg har under bygging nå er solgt, så jeg klarer ikke bli superstressa, sier Selvaag Bolig-sjefen.

Les også

Norges Bank om nordmenns høye gjeld: – Øker risikoen

Les også

– Overraskende positive boligtall

Les også

– Det har gått for langt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. – Vi er litt mindre bekymret

  2. Olsen spår myk boliglanding

  3. Øystein Olsen om boligprisene: – For tidlig å bli bekymret

  4. Olsen tror renten vil dempe boligprisgaloppen: – Følger utviklingen nøye

  5. Selvaag-sjefen frykter byggebrems - så prisrekyl