Finansdirektører i undersøkelse: – Ny spiker i kisten for detaljhandelen

Finansdirektørene i den norske detaljhandelen blir mer og mer negative til egne utsikter. – Dette er en ny spiker i kisten, sier kredittstrateg Thomas Eitzen i SEB.

INVESTERINGSVILJE: CFO-undersøkelsen peker på at det kan bli et rekordår for driftsinvesteringer i norsk industri i 2019. Den er utarbeidet av blant annet Thomas Eitzen fra SEB (t.v), Hanna Marie Haavi fra Deloitte, Andreas Enger fra Deloitte og Frida Bruun fra SEB.

Foto: Anders Kvale
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Finansdirektører i de fleste bransjer er klare for å kjøre på, og i norsk industri ser det ut til at 2019 kan bli året med de høyeste investeringene noensinne, sier Thomas Eitzen i SEB.

Kredittstrategen og Deloitte-partner Andreas Enger har nylig spurt 94 finansdirektører i norske selskaper om forventningene til norsk økonomi og om utsiktene for egen bedrifts økonomi, gjennom SEB og Deloittes såkalte finansdirektørindeks.

Finansdirektører i den norske detaljhandelsbransjen skiller seg markant ut i undersøkelsen. Pessimismen blant dem begynte virkelig å bli synlig ved forrige undersøkelse for et halvt år siden. Nå har den tiltatt.

«Ny spiker i kisten»

Butikkdøden har spredt seg innen varehandelen. Konkurransen fra utlandet og netthandel har skapt en kraftig økning i kjeder med fysiske butikker som har måttet takke for seg.

– Dette er en ny spiker i kisten for retail. Det er svakt, noe som blir veldig synlig når alt annet går andre veien, sier Eitzen.

Les også

Forberedt på inntog fra Amazon og andre matgiganter: – Vi har snakket med flere

Aldri har detaljhandelsbransjen hatt et større negativt avvik i optimisme sammenlignet med de andre bransjene i undersøkelsen.

– Det er altså noe som skjer der som ikke er en bred samfunnstrend, sier Eitzen.

Eitzen og Enger sier de er positivt overrasket over optimismen og investeringsviljen til finansdirektørene i finans, industri, olje, energi og bygg- og anlegg.

Siden forrige undersøkelse har blant annet verdens børser både falt og steget markant.

– Vi ser ingenting til at dette har skjedd. Jeg er overrasket over at alle andre er positive etter den vaskemaskinen vi har vært gjennom de siste fem månedene på Børsen, sier Eitzen.

– Det er også masse usikkerhet i bank- og finanssektoren med hvitvaskingsskandaler, legger Enger til, med henvisning til blant annet sakene knyttet til storbankene Danske Bank og Swedbank.

Rister av seg brexit

Kredittstrateg Etizen påpeker at norske finansdirektører og sentralbanksjef Øystein Olsen deler samme syn. Norges Bank hevet nylig den norske styringsrenten og oppjusterte samtidig rentebanen på kort sikt.

– Øystein Olsen hevet renten, og snakker om hvor skummelt det er i utlandet, men at det går bra i Norge. Norske finansdirektører sier det skjer masse skummelt i utlandet, men at det går såpass bra i at Norge at de velger å investere, sier kredittstrategen.

Norske finansdirektører mener de rister av seg den politiske uroen i verden.

– Det tolker vi i lys av at Trump, brexit og handelskonflikter har skapt så mye støy de siste tre årene at de er blitt vant til det, forteller Eitzen.

Rundt 40 prosent av norske finansdirektører venter en såkalt hard brexit, omtrent på samme nivå som ved forrige undersøkelse for et halvt år siden.

– Vi stusser over at finansdirektørene ikke vesentlig har økt sannsynligheten for hard brexit fra forrige undersøkelse til nå. De mener imidlertid at brexit kan bli hard og brutal, men at de vil klare seg fint og utsetter ikke investeringer, sier Deloitte-partner Enger.

«Blir passet på»

For å forklare den rolige holdingen peker Eitzen blant annet på at den amerikanske sentralbanken (Fed) har snudd og markedet nå forventer rentekutt.

– Finansdirektørene ser at sentralbankene plutselig har begynt å spille på lag med finansmarkedene. At rentene kanskje skal kuttes likevel gir nok en mental trygghet om at de blir passet på, sier han.

En resesjon i Norge er det nær ingen av finansdirektørene som ser for seg de neste 18 månedene. 24 prosent av respondentene tror Oslo Børs vil stige videre de neste seks månedene, som er en kraftig oppgang fra forrige undersøkelse.

Publisert:

Flere artikler

  1. SSB tror rentetoppen er nådd

  2. Brexit-undersøkelse: Forvirring, bekymring og skuffelse preger nordmenn

  3. Norges Bank regionale nettverk: Bedriftene venter lavere vekst neste halvår

  4. Annonsørinnhold

  5. – Boligprisene viser at Norge trenger høyere rente

  6. Norges Bank hever renten for fjerde gang på ett år