IMF: Norske boliger fortsatt overpriset

IMF mener fortsatt norske boligpriser er for høye, men ser et skifte i risiko til næringseiendom etter den kraftige veksten de siste årene.

IMFs delegasjonssjef Jacques Miniane er fortsatt bekymret for norske boligpriser og husholdningsgjeld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) er i ferd med å sluttføre sin årlige vurdering av norsk økonomi. Til tross for generelt gode utsikter ser IMF risiko i boligmarked og gjeldsoppbygging, samt en gryende bekymring rundt næringseiendom.

– Norske boliger er noe mindre overpriset enn før, men stadig overpriset, og kombinert med at husholdningenes gjeld fortsatt øker, er det en bekymring, sier lederen for IMFs norske delegasjon, Jacques Miniane, til E24 på Eiendom Norges boligkonferanse.

Peker på næringseiendom

Han sier videre at mens boligmarkedet nå er mer stabilt, så er risikoen knyttet til næringseiendom derimot høyere etter kraftig prisvekst i sektoren.

– Prisene har steget raskt, samtidig som avkastningen i Oslo er relativt lav. Det er viktig å sikre en sunn utvikling i dette markedet, for eventuelle sjokk vil kunne spre seg raskt til bankene og videre ut i den bredere økonomien, sier han.

Både Norges Bank og Finanstilsynet har tidligere satt søkelys på risikoen knyttet til næringseiendom etter kraftig prisvekst de siste årene.

Les også

Kraftig prisvekst i næringseiendom bekymrer Norges Bank: – Større fallhøyde

IMF vil neste måned presentere en ny rapport om sitt syn på den norske økonomien, og vil derfor ikke avsløre for mye om sine anbefalinger. Men IMF er «ganske optimistiske» for Norge totalt sett.

– Hvis vi skulle revidert våre prognoser i dag, så ville Norge vært et av få land som ville bli revidert opp, sier Miniane i sin presentasjon på boligkonferansen, og legger til:

– Men mens den økonomiske veksten er sterkere, er derimot risikoen større enn for seks måneder siden.

I tillegg til eiendom, trekker IMF-økonomen fram internasjonal usikkerhet knyttet til handelskrig og konsekvenser av Brexit som risikofaktorer fremover.

Riktig å heve renten

I dages økonomiske situasjon mener IMF det var riktig av Norges Bank å heve renten for å unngå ytterligere gjeldsøkning, men at det blir viktig å følge med på hvordan husholdningene takler det.

Les også

Boligprisene peker opp i mars, renteheving skaper usikkerhet på sikt

– Gjeldsnivået er høyt og mange har flytende rente, så rentene får større betydning i Norge enn i mange andre land hvor fast rente er vanligere, men det er Norges Bank fullt klar over, sier Miniane til E24.

Han peker på at Norge er i en særstilling både med tanke pengepolitikk og statsfinanser, som gjør at vi har mye å gå på ved en eventuell nedtur.

Les også

Mener boligbransjens profittkrav stopper nødvendig utbygging

Les også

IMF-topp: Vi er ikke godt nok forberedt på neste resesjon

Les også

– Vi er optimister

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. IMF
  3. Eiendom Norge
  4. Bygg og eiendom

Flere artikler

  1. IMF er bekymret for høy gjeld og overprisede boliger i Norge

  2. IMF advarer om nordmenns høye boliggjeld – igjen

  3. Boligprisene peker opp i mars, renteheving skaper usikkerhet på sikt

  4. Finanstilsynet advarer om at høy inflasjon kan gi sterk renteoppgang

  5. Norges Bank snur om boligmarkedet: – Boligprisveksten har vært langt sterkere enn ventet