Trump bekrefter at han vil møte Xi Jinping under G20

Det er duket for handelssamtaler mellom verdens to største økonomier.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

USAs president Donald Trump vil møte sin kinesiske motpart Xi Jinping under G20-toppmøte neste uke. Det skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

– Har hatt en veldig god telefonsamtale med president Xi av Kina. Vi vil ha et utvidet møte under G20 i Japan neste uke. Våre respektive team vil starte samtaler før vårt møte, skriver presidenten.

Det har lenge vært forventet at de to statslederne vil møtes under toppmøtet som finner sted i Osaka 28.–29. juni. Men usikkerheten rundt møte har vært stor.

Trump sa 10. juni at han ville øke tollsatsene mot Kina dersom Xi Jinping ikke kom til toppmøtet. Han uttalte samtidig at Kina «vil komme til å inngå en avtale fordi de blir nødt til å inngå en avtale».

Spent stemning

USA og Kina har hatt en rekke samtaler etter at de to partene inngikk «våpenhvile» under G20-toppmøtet i Buenos Aires i desember.

Da samtalene mellom partene brøt sammen i mai, innførte Trump likevel økt toll.

Selv om de to presidentene nå etter alt og dømme skal møtes neste uke, virker det å være langt igjen til en handelsavtale mellom de to landene. Både Kina og USA har ført en knallhard retorikk mot hverandre de siste ukene.

Trump har blant annet innført forbud mot at amerikanske selskaper skal kunne bruke Huaweis komponenter i sine produkter. Dette førte tidligere denne uken til at Huawei-sjef Ren Zhengfei uttalte at de forventer 30 milliarder dollar lavere inntekter de neste to årene.

Les på E24+ (for abonnenter)

Tror USAs oljeboom løfter tankmarkedet

– Gir boost til markedet

Uttalelsene tirsdag har fått børser verden over til å gjøre et rykk oppover. Alle de amerikanske børsene er opp over én prosent, med Nasdaq i tet, opp 1,80 prosent.

Også Oslo Børs stiger på nyheten, og er opp 1,27 prosent 40 minutter før børsdagens slutt.

– Dette gir en ekstra boost til markedet. Det er gode nyheter, sier direktør Art Cashin i UBS til CNBC.

Oljeprisen har også hatt en solid opptur etter uttalelsene. Et fat Nordsjøolje er opp 1,30 prosent til 61,74 dollar. Den amerikanske lettoljen på sin side er opp 2,62 prosent til 53,25 dollar fatet.

Flere artikler

  1. Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes

  2. Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene

  3. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen stanser sykehusstreiken

  6. Eika-sjeføkonom: – Ta rentebanen med en stor klype salt