Tror på september-heving etter BNP-tall: – Fortsatt veldig bra vekst

Nordea tror fortsatt på renteheving i september etter at BNP-tallene steg 0,7 prosent i andre kvartal. – Det er fortsatt veldig bra vekst i norsk økonomi, sier sjeføkonom.

SOLID VEKST: Fastlandsøkonomien vokste med 0,7 prosent i andre kvartal, og veksten i første kvartal er oppjustert, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Tallene er noe svakere enn ventet, men ikke til hinder for en ny renteheving i september, tror Nordea Markets. DNB tror derimot ikke på flere hevinger nå. Illustrasjonsbilde.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Torsdag morgen la Statistisk sentralbyrå frem ferske BNP-tall som viste fortsatt sterk vekst i norsk økonomi.

Veksten i brutto nasjonalprodukt for fastlandsøkonomien var på 0,7 prosent i andre kvartal. Samtidig ble veksten i første kvartal oppjustert fra 0,3 prosent til 0,5 prosent.

Det er noe svakere enn ventet. Et snitt av analytikere ventet ifølge DNB Markets en vekst på 0,8 prosent.

Nordea Markets fastholder likevel sin spådom om at renten skal heves til 1,5 prosent i september. Det siste året har sentralbanken økt renten fra 0,5 prosent til 1,25 prosent.

– Dette er godt på linje med Norges Banks anslag, og sånn sett hvert fall ikke til hinder for å øke renten i september, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

Også Swedbank venter en renteheving i september. Veksten i Norge fortsetter, men selv om handelskrigen så langt ikke har rammet Norge tror banken at oppgangen kan være over toppen.

– Dette går godt sammen med vårt syn om at hevingen i september vil være den siste fra Norges Bank, skriver Swedbank i et notat, og påpeker at tall på Nav-ledighet og fra Norges Banks regionale nettverk vil bli viktig for bankens september-møte.

Les også: (+) Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

DNB venter ikke heving

DNB Markets venter derimot at renten vil holdes i ro fremover. Banken har tidligere spådd heving i renten i desember, men snudde nylig og anslår nå ingen flere hevinger.

– Den norske økonomien holder seg solid, men vi venter at Norges Bank avstår fra å heve renten i september på grunn av svekkelse og økt usikkerhet utenlands, skriver Kyrre Aamdal og Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i et notat.

– Vårt anslag er at Norges Bank vil holde styringsrenten på dagens nivå de neste årene, skriver, legger de til.

Les også

Mørke skyer ute og lavere oljeinvesteringer: Mener Norges Bank bør gjøre renteretrett

God vekst i sysselsettingen

I et notat om BNP-tallene skriver meglerhuset at veksten i første halvår er i tråd med Norges Banks forventninger.

– Det er fortsatt veldig bra vekst i norsk økonomi. Vi legger særlig vekt på sysselsettingstallene, de gir et godt bilde av det som skjer i norsk økonomi. Veksten på 0,4 prosent tilsvarer 1,6 prosent i årlig rate, det er veldig bra, sier Olsen.

Dermed ligger arbeidsledigheten an til å falle videre, noe som er positivt for norsk økonomi. Så langt har ikke handelskrigen rammet Norge i stor grad, påpeker sjeføkonomen.

– Det er uro ute, men så langt slår det ikke så sterkt inn i norsk økonomi. Vi har en spesiell struktur som gjør at mange deler av eksportvirksomheten er, om ikke skjermet, så mer skjermet enn næringer i mange andre land, sier han.

Les også

SEB: – Vanskelig å se noen vei fremover for handelskonflikten per nå

– Super-duper-svak krone

Olsen påpeker at selv om oljeprisen har dempet seg noe i det siste, holder den seg på rundt 60 dollar fatet, noe som er positivt for norsk økonomi.

I tillegg er kronen svak. Torsdag morgen svekker kronen seg ytterligere mot dollar og euro. Kursen på 9,08 mot dollar er det svakeste siden 2002, og kronen ligger på sjeldent svake 10,06 mot euro.

– Oljeprisen er viktig for norsk økonomi, og så langt har den holdt seg godt oppe. Og kronen er super-duper-svak. Vanligvis tror man at Norges Bank ikke kan øke renten alene, for da vil kronen styrke seg. Men den sammenhengen virker helt borte, sier Olsen.

Les på E24+

Derfor faller kronen nå

Han utelukker ikke ytterligere svekkelse av kronen, særlig hvis Norges Bank skulle avlyse videre rentehevinger.

– Skulle Norges Bank trekke seg fra videre rentehevinger, ville all støtte til kronen forsvinne, sier han.

– DNB Markets har anslått at kronen kan svekkes 10,20 mot euroen på tre måneders sikt, det svakeste nivået noensinne?

– Hvis det blir et inntrykk av at rentehevingene i Norge er over, vil den kunne gå enda mer enn det, sier Olsen.

Les mer (+): Derfor faller kronen nå

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  2. Uenige om Olsens neste grep: Store sprik i rentespådommene

  3. Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

  4. Nav: Nedgang i ledigheten i september

  5. Det første rentehoppet kan komme raskt etter vaksineringen, tror økonom: – Da er man i en helt annen verden