Fornøyd med at Oljefondet får gå inn i sol og vind

Miljøorganisasjonene er positive til unoterte fornybarinvesteringer i Oljefondet, men uttrykker bekymring for at de kan bli små innenfor dagens miljømandat.

NYE INVESTERINGER: Finanskomiteen på Stortinget vil at Oljefondet skal kunne investere i sol og vind som ikke er børsnotert.

Foto: Rich Pedroncelli AP
 • Anders Park Framstad
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Finanskomiteen på Stortinget vil at Oljefondet skal kunne investere i unotert infrastruktur innen fornybar energi.

En samlet komité ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til et konkret mandat for dette i neste års melding om fondet, skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding.

Les også

Mener regjeringen begrenser Oljefondet på infrastruktur: – Forslaget er for dårlig

Ikke overraskende vekker nyheten positive reaksjoner hos miljøorganisasjonene.

– Det er en fryd å se at gode argumenter vinner fram til slutt, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond i en kommentar.

Han mener at denne typen investeringer både er viktige for at fondet skal håndtere klimarisiko, at det er et viktig bidrag for å nå klimamålene og vil bidra til å sikre en stabil verdensøkonomi.

– Noen tenker at det å investere i fornybar energi er en miljøsak med liten betydning for mennesker, velferd og økonomi. Det stemmer ikke. Om vi ikke endrer kurs, vil vi oppleve en global oppvarming som overstiger tre grader, sier Solhjell.

– Kan bli smått

Fremtiden i våre hender er blant organisasjonene som har arbeidet for unoterte fornybarinvesteringer i Oljefondet.

– At Oljefondet, som verdens største statlige investeringsfond, nå åpner for investeringer i sol- og vindkraft vil kunne ha enorm betydning for veldig mange mennesker og klodens klima, sier leder Anja Bakken Riise.

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix

De er imidlertid kritiske til at endringen knyttes til fondets miljømandat, som angir investeringene i miljøteknologi til mellom 30 og 60 milliarder kroner.

– Vi frykter at dette fortrenger dagens grønne investeringer, og at det kan bli smått. Nå er det helt avgjørende at mandatet blir stort nok. Vi oppfordrer derfor regjeringen på det sterkeste til å gjøre investeringene utenfor miljømandatene. Det ligger store muligheter for Oljefondet i det grønne skiftet, sier Riise.

Vil ha eget mandat

Også Zero er glade, selv om de helst skulle sett et mandat som i større grad la opp videre vekst i denne typen investeringer.

– Dessverre ser det ut til at flertallet har gått inn for å begrense investeringene til å være innenfor de såkalte miljømandatene, som i dag utgjør under én prosent av fondet. Zero mener, i likhet med ledende finanseksperter, at såkalt unotert fornybar infrastruktur burde hatt et eget mandat, på linje med eiendom, sier leder Marius Holm.

Han viser til at regjeringen fortsatt har muligheten til å gi et bredere mandat, og at dette vil gjøre det mulig for fondet å gradvis bygge opp investeringer i unotert fornybar som i større grad vil sikre Oljefondet og Norge mot finansiell klimarisiko.

Les også

Fortsatt i tenkeboksen om Oljefondet og infrastruktur: Ber om nye råd

– Selv om det er mulig å øke størrelsen på miljømandatene, ville et eget mandat gi langt mer stabile rammebetingelser og gjøre det mulig å legge et løp for å bygge nødvendig kompetanse i Norges Bank, sier Holm.

Vil ta tid

Hos KLP, som profilerer seg på etiske investeringer, mottar de også dagens nyhet som gledelig.

– I praksis tenker vi at det ikke er en avgjørende begrensning for fondet å starte gjennom miljømandatet. Finansdepartementet har allerede sagt at man vil gjennomgå reguleringen av miljømandatene, inkludert størrelsen. Det vil uansett ta tid å høste erfaringer, og å bygge opp kompetanse og volum på investeringene, sier konsernsjef Sverre Thornes.

Les også

Verdien har økt med 350 milliarder: Oljefondet trosser europeisk uro

Les også

Mener regjeringen begrenser Oljefondet på infrastruktur: – Forslaget er for dårlig

Les også

Fortsatt i tenkeboksen om Oljefondet og infrastruktur: Ber om nye råd

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet

Flere artikler

 1. – Godt å se at regjeringen følger med, om enn litt sent

 2. Mener regjeringen begrenser Oljefondet på infrastruktur: – Forslaget er for dårlig

 3. Betalt innhold

  Oljefondet får gå tyngre inn i fornybar energi

 4. Annonsørinnhold

 5. Fortsatt i tenkeboksen om Oljefondet og infrastruktur: Ber om nye råd

 6. Betalt innhold

  Oljefondet på vei inn i sol og vind