Kan bli oljestreik søndag: - Tviler på produksjonsstopp

Det er fare for oljestreik søndag etter at Arbeidsretten fredag ga grønt lys for mulig konflikt. Oljeindustrien tror ikke det vil bli produksjonsstans.

STREIKEUTTATT: Statoil-plattformen Kvitebjørn kan bli rammet av streik fra natt til søndag.

 • NTB
 • Kristin Norli
 • Ole Martin Skaug
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Saken er oppdatert med kommentarer fra OLF om mulighetene for produksjonsstans på de aktuelle plattformene.

Arbeidsretten ga fredag enstemmig grønt lys for mulig konflikt mellom Industri Energi og Oljeindustriens landsforening (OLF).

Dermed blir det nå mekling hos Riksmekleren, som bekrefter overfor E24 at det foregår mekling mellom partene, men henviser til partene for en kommentar.

- Vi er i riksmeklerens lokaler nå og vi skal megle med sikte på å nå i havn før fristen går ut. Hvis ikke blir det konflikt på to installasjoner, Ringhorne og Kvitebjørn, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, til E24.

I første omgang er det 159 medlemmer fra hans forbund som vil bli tatt ut i streik dersom det blir konflikt.

- Så vil vi se hva som eventuelt vil komme av sympatiaksjoner, sier Sande.

- Tviler på produksjonsstans

Oljeindustriens landsforening tviler på at en mulig streik kan føre til produksjonsstans på de to installasjonene som i første omgang vil bli påvirket av streiken.

Det er installasjonene Ringhorne (ExxonMobil) og Kvitebjørn (Statoil) hvor det er varslet streikeuttak av ansatte.

- Enn så lenge ser det ikke ut til at produksjonen vil stoppe, men vi jobber nå med å utrede mulige konsekvenser. Denne utredningen kommer vi til å jobbe med gjennom helgen, forteller informasjonssjef i OLF, Eli Ane Nedreskår, til E24 fredag kveld.

Les også: Fagforeningstopp mener Statoil-tall viser at OLF snakket usant om streikekonsekvenser

- Det ser ut til at produksjonen kan fortsette på de brønnene som er boret og som pumper olje. Men streiken kan påvirke arbeid som skal legges ned for fremtidig produksjon, med blant annet andre brønner, avslutter Nedreskår.

Krever like vilkår

Industri Energi fikk fredag medhold i Arbeidsretten i at borebedriftsoverenskomsten ikke var gjenstand for meklingen tidligere i sommer, og at det derfor er gyldig av forbundet å kreve ny mekling.

STREIKEKLAR: Leder Leif Sande i Industri Energi er klar for streik på søndag, dersom meklingen med Oljeindustriens landsforening ikke fører frem.

Trond Solberg

Industri Energi krever at deres 650 medlemmer og ansatte i boreselskaper som har avtale med OLF, skal få samme lønns- og arbeidsvilkår som de 8.000 andre ansatte i boreselskaper på norsk sokkel. Alle disse har sine kontrakter regulert under den såkalte Flyteriggavtalen med arbeidsgiverforeningen Norsk Rederiforbund.

Etter forhandlinger om Flyteriggavtalen i slutten av mai i år undertegnet Industri Energi på at forbundet ikke har lov til å inngå nye tariffavtaler med avvikende lønns og arbeidsvilkår fra denne.

- Det gjelder de samme temaene som sist. Det handler noe om lønn, og noe om pensjon. Blir det streik rammer det først og fremst våre medlemmer, sier Sande.

Les også: Flåthen: Arbeidsgiverne provoserer

Meklingsfrist

Blir ikke partene enige innen midnatt lørdag 1. september, vil altså 159 Industri Energi medlemmer ansatt i KCA Deutag på installasjonene Ringhorne (ExxonMobil) og Kvitebjørn (Statoil) bli tatt ut i streik.

I 2011 var gjennomsnittlig produksjon på Ringhorne 38.000 fat olje per dag. ExxonMobil er operatør og har 100 prosent eierskap i Ringhornefeltet. Kvitebjørn er et av Statoils gassfelt i Nordsjøen.

Ny mekling

Etter den opprivende striden i sommer, var det planlagt ny mekling mellom LO-forbundet Industri Energi og Oljeindustriens landsforening i helgen. Men NHO og OLF hadde i forkant av Arbeidsrettens avgjørelse fredag bestridt gyldigheten av meklingen.

Striden havnet i retten fordi NHO og LO ikke ble enige om partene har lov til å forhandle om én av de tre sokkalavtalene alene.

- Det har i 25 år vært en forutsetning at sokkelavtalene skulle forhandles og eventuelt avgjøres felles, sa NHOs administrerende direktør, John G. Bernander da stevningen ble sendt i forrige uke.

Bernander poengterte at arbeidsgiversiden ikke har noe å forhandle med i en eventuell mekling om borebedriftsavtalen og viser til at Rikslønnsnemndas kjennelse også vil gjelde her.

Den er ventet å være klar et stykke ut i september, ifølge NTB.

Lønnsnemnd

Regjeringen ved arbeidsminister Hanne Bjurstøm stanset i sommer streiken blant oljearbeiderne ved tvungen lønnsnemnd en halv time før oljeselskapene gikk til lockout ved midnatt 9. juli.

Beslutningen om tvungen lønnsnemnd vekket betydelig harme i LO og Industri Energi.

Nå blir det omkamp.

- Belaster én bedrift

KCA Deutag er eneste borebedrift som omfattes av avtalen det nå skal mekles om. Alle de øvrige selskapene er omfattet av den langt større flyteriggavtalen med Norges Rederiforbund, som ble ferdigforhandlet i mai.

- Dersom det blir streik, legges hele belastningen på en bedrift. Det er urimelig, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, til NTB.

Han slår fast at arbeidsgiversiden i realiteten ikke har noe å forhandle om i en ny mekling.

- Å gi andre vilkår for boreavtalen enn for de øvrige avtalene i sokkeloppgjøret vil være klart tariffstridig. Når partene nå må møtes til mekling, er dette i realiteten en omkamp på Rikslønnsnemndas kommende avgjørelse. Dette bidrar kun til en unødvendig skjerping av konfliktnivået mellom partene, sier Oppegaard.

Fikk medhold

LO og Industri Energi er av en annen oppfatning, og mener det faller utenfor Rikslønnsnemndas mandat å vurdere borebedriftsavtalen.

Årsaken er at det ikke ble foretatt plassoppsigelse for ansatte omfattet av avtalen i forkant av forrige streik, og at den derfor ikke ble brakt inn for Riksmekleren før den ble sagt opp 13. juni.

Også grunnlaget for NHOs rettslige stevning avvises kontant av Industri Energi.

- Det har aldri vært forutsatt noen likebehandling av de tre tariffavtalene. Avtalefriheten gjelder, slår forbundet fast.

Industri Energi fikk altså fredag Arbeidsrettens medhold, og det kan dermed gå mot streik.

Publisert:

Flere artikler

 1. Ingen ny oljestreik

 2. Betalt innhold

  Ny streik kan bli stoppet

 3. Arbeidsretten kan hindrestreik på sokkelen

 4. NHO til rettssak mot LO

 5. Betalt innhold

  NHO til rettssak mot LO